Ultimele stiri

20 de zimbrii vor fi aduși în vestul țării, după 200 de ani de la dispariție

zimbru

Pe 17 mai, cel mai mare mamifer terestru din Europa, zimbrul, va fi readus în Munții Țarcu (Carpații Meridionali), după 200 de ani de la dispariție. Aproximativ 20 exemplare de zimbru (Bison bonasus) vor fi aduse din diferite centre de reproducere din Europa în vestul țării. Peste vară, alte 10 exemplare li se vor alătura în aceeași zonă, care va fi supusă unui proces de resălbăticire. Este cel mai mare transport și cel mai important fenomen de reintroducere a zimbrului care a avut loc vreodată în Europa.

În următorii 10 ani Rewilding Europe va elibera în sălbăticie un număr considerabil de zimbri, cu regularitate, în mai multe zone din Carpații Meridionali. Odată eliberați, zimbrii nu vor mai fi hrăniți, ci vor face parte din procesele naturale și ecosistemele din zonă. Astfel, vor contribui la modelarea peisajelor naturale și la menținerea stării lor favorabile.

Locul unde zimbrii vor fi eliberați face parte din situl Natura 2000 Munții Țarcu, o zonă sălbatică ce se întinde pe nu mai puțin de 59.000 de hectare.

De la bun început, când vor sta în țarcul de aclimatizare și în zona de resălbăticire, zimbrii vor fi promovați ca o atracție turistică, ceea ce ar putea crea oportunități economice pentru comunitățile locale. În Armeniș, comuna din imediata vecinătate, va exista un Centru de vizitare a zimbrilor, care va găzdui materiale informative și activități dedicate mediului înconjurător. Câțiva localnici au fost deja angajați și inițiați pentru rolurile de rangeri și ghizi. Toată comunitatea din Armeniș așteaptă venirea zimbrilor, de pe 17 mai, ca pe o sărbătoare.

Obiectivul proiectului este crearea unei populații de cel puțin 500 de zimbri care vor trăi în sălbăticie în Carpații Meridionali, până în anul 2025. Vorbim de 1.4 milioane de hectare de munți și văi care se întind în partea de sud a lanțului carpatic.

Dincolo de Munții Țarcu, inițiativa Rewilding Europe vizează cinci populații de cel puțin 100 de exemplare, în alte câteva zone din Europa. Planul este ca în 2015 o a doua eliberare să aibă loc în apropierea satului Poieni, de lângă Hațeg. Creșterea numărului zimbrilor e importantă nu doar pentru supraviețuirea speciei, ci pentru întregul ecosistem și pentru conservarea biodiversității.

Zimbrul a fost mereu un animal impresionant, legendar, venerat. Azi România e una dintre cele 9 țări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie, după Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Polonia, Slovacia, Rusia și Germania. Zimbrul e astăzi o specie mai rară decât rinocerul negru.

Comuna Armeniș din județul Caraș-Severin ar putea fi primul „sat al zimbrilor” din Europa.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*