Ultimele stiri

Asigurare auto RCA pentru un tânăr costă 2.500 de lei.Victor Ponta: „Preţurile actuale sunt excesive pentru puterea financiară de care dispun aceştia”

masini

Preţurile actuale la sistemul de asigurări RCA sunt excesive pentru pu­terea financiară de care dispun tinerii, iar o maşină nu ar trebui să fie considerată un lux pe care doar unii să şi-l permită, spune premierul Ponta, precizând că sprijină cererea ministrului Vâlcov de reanalizare a sistemului.

„Sprijin iniţiativa ministrului Darius Vâlcov de a cere ASF reanalizarea siste­mului RCA pentru a veni în sprijinul tinerilor! Preţurile actuale sunt excesive pentru puterea financiară de care dispun aceştia, ţinând cont că mulţi dintre ei sunt studenţi sau la început de carieră. O maşină nu ar trebui să fie considerată un lux pe care doar unii să şi-l permită!”, scrie Ponta pe Facebook.

Ministrul finanţelor publice, Darius Vâlcov, solicită conducerii Auto­rităţii pentru Supraveghere Finan­ciară (ASF) să reanalizeze şi să regândească sistemul de asigurări RCA pentru tinerii sub 25 de ani, pentru că majoritatea acestora nu-şi permit să plătească tarife de peste 2.000 lei. Spre exemplu, o persoană de 24 de ani, care are carnet de conducere categoria B de mai puţin de un an, va plăti o poliţă RCA de 12 luni între 2.500 de lei şi chiar până la peste 4.800 de lei la unele societăţi de asigurare pentru un automobil cu motor diesel de 1,6 litri şi 105 CP cum este spre exemplu un Volkswagen Golf din 2010. Spre comparaţie, pentru acelaşi autoturism, o poliţă CASCO pentru 12 luni porneşte de la circa 2.700 de lei.

Pe măsură ce experienţa şoferilor creşte, scade şi valoarea poliţei RCA. În cazul unui şofer de 29 de ani, ce are permis de 11 ani, poliţa RCA pe 12 luni pentru un autoturism cu motor pe benzină de 1,4 litri porneşte de la puţin peste 700 de lei.

„Actuala realitate este una care îi pune pe tineri în dificultatea de a plăti nişte poliţe RCA care pot ajunge să fie chiar mai scumpe decât maşina pe care o conduc. Trebuie identificată o soluţie pentru a nu pune presiune pe tineri. Sunt convins că marea parte a acestora nu îşi vor putea permite să plătească un RCA de peste 2.000 de lei. Am încredere că speţa va fi reanalizată de către ASF, astfel încât să venim în sprijinul tinerilor şi nu împotriva lor“, a declarat ministrul finan­ţelor, într-un comunicat de presă.

În 2013 s-au produs 8.550 accidente de circulaţie din care au rezultat 1.859 de persoane decedate şi 8.155 de persoane rănite grav. România este statul din Uniunea Europeană care stă cel mai rău la capitolul siguranţei rutiere, cu 30 de decese rutiere la un miliard de kilometri parcurşi, faţă de doar 5 în Finlanda şi Olanda şi 7 în Franţa, la nivelul anului 2012, potrivit datelor Parteneriatului Român de Siguranţă Rutieră. De aseme­nea, creşterea tarifelor pentru asigurări vine şi în contextul în care service-urile auto se plâng că societăţile de asigurare îndeamnă clienţii să-şi repare maşinile la service-uri neoficiale, cu preţuri mai mici decât cele oficiale şi să utilizeze piese de altă provenienţă decât cele originale, de la producător.

În decembrie anul trecut, preşe­dintele ASF, Mişu Negri­ţoiu, a declarat la comisia pentru buget din Camera Deputaţilor că va reanaliza până în februarie situaţia poliţelor RCA pentru tineri, pentru a vedea de ce sunt atât de mari. El a arătat că în anul 2015 va fi o monitorizare perma­nentă a acestei probleme.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*