Ultimele stiri

Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană caută voluntari

La conferința publică de lansare a proiectului Voluntar Timişoara 2021 a participat Neil Peterson – expert implicat în programul Liverpool Capitală Culturală Europeană în 2008, Andreea Jager Tako – inițiator al Festivalului Plai, dar și doi voluntari – Mircea Botea și  Andreea Văcărescu.

Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timişoara Capitală Culturală Europeană, a precizat că la începutul anului, Asociația a derulat timp de 3 luni, în perioada ianuarie-martie, o amplă campanie de informare și de conștientizare a populației cu privire la programul Capitalelor Culturale Europene. Scopul acelei campanii a fost informarea populației, dar și atragerea unui număr mare de potențiali voluntari, specialiști, studenți care să lucreze sau să se alăture diverselor activități ale Asociației, atât pe parcursul candidaturii, dar și după ce titlul va fi câștigat de Timișoara.

Simona Neumann spune că la sfârșitul lunii mai, anul acesta, a fost votată o nouă lege privind voluntariatul în România. O variantă mult îmbunătățită a legii din 2001 care prin faptul că specifică mult mai clar raporturile dintre voluntar și organizație, are o finalitate. Voluntarul primește la sfârșitul perioadei de voluntariat un certificat care atestă competențele, numărul de ore sau numărul de zile, luni desfășurate în organizația respectivă, iar prin acest certificat poate dovedi vechimea în muncă. E un câștig de ambele părți: a instituției care beneficiază de servicii și un câștig al voluntarului care are un statut.

„Asociația Timișoara Capitală Cultural Europeană dorește să beneficieze în sensul cel mai bun de această nouă legislație, să o folosească în scopul activităților lor, de aceea noi vom crea un corp de voluntari care să ne ajute la activitățile noastre, vom încheia contracte cu ei și sigur îi vom organiza pe diferite grupe de lucru. Vor exista, deocamdată, în această etapă de elaborare a dosarului de candidatură, trei mari direcții: prima vizează activitățile menite să ne ajute pe noi, staff-ul Asociației să organizăm conferințe și dezbateri. Un al gen de activități sunt cele de informare și diseminare a informației. A treia categorie vizează o muncă mai specializată, în funcție de profilul voluntarului: culegere de date, crearea de baze de date care să ne ajute în construcția dosarului de candidatură”, a precizat Simona Neumann.

În cadrul conferinței, Simona Văcărescu și Mircea Botea au vorbit despre experiența lor ca voluntari în cadrul Asociației Timișoara Capitală Cultural Europeană, Andreea Jager Tako a evidențiat importanța pe care o are voluntariatul, dar și implicarea în societate, iar Neil Peterson a vorbit despre implicarea cetățenilor în programul Capitale Culturale Europene.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*