Ultimele stiri

Cea de-a 87-a ediție a premiilor Oscar. Care sunt câștigătorii?

„Birdman”, al regizorului mexican Alejandro González Inárritu, a câștigat Oscarul pentru „Cel mai bun film al anului” la cea de-a 87-a ediție a premiilor Academiei Americane de Film, desfășurată duminică seara, la Los Angeles. Lungmetrajul este o comedie neagră, povestea unui fost star de cinema, devenit celebru prin rolul omului pasăre, „Birdman”, care încearcă să redobândească gloria de odinioară jucând într-un spectacol de teatru de cu totul altă factură decât filmele care l-au propulsat în lumea vedetelor. Pelicula a avut cel mai mare număr de nominalizări, nouă, și a obținut cele mai multe premii, patru.

Foto: (c) REUTERS/Mike Blake

La această categorie au mai fost nominalizate producțiile „American Sniper”, „Boyhood”, „The Grand Budapest Hotel”, „The Imitation Game”, „Selma”, „The Theory of Everything” și „Whiplash”.

Filmul „Birdman” i-a adus cineastului mexican Alejandro G. Inarritu și Oscarul pentru regie.

Cea mai bună actriță în rol principal —Julianne Moore

Foto: (c) REUTERS/Lucy Nicholson

Julianne Moore și-a confirmat statutul de mare favorită și a câștigat duminică premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal cu producția „Still Alice”, în care joacă rolul unei profesoare universitare care este diagnosticată cu maladia Alzheimer.

Acesta este primul premiu Oscar primit de Julianne Moore, care a mai fost nominalizată de patru ori. Actrița în vârstă de 54 de ani era marea favorită a categoriei după ce a mai câștigat cu acest rol și un Glob de Aur, un premiu SAG și un premiu BAFTA.

La această categorie au mai fost nominalizate Marion Cotillard (‘Two Days, One Night’), Felicity Jones (‘The Theory of Everything’), Rosamund Pike (‘Gone Girl’) și Reese Witherspoon (‘Wild’).

Cel mai bun actor în rol principal — Eddie Redmayne

Foto: (c) REUTERS/Mike Blake

Actorul britanic Eddie Redmayne a câștigat duminică premiul Oscar la categoria cel mai bun actor în rol principal pentru portretul pe care-l face celebrului astrofizicianului Stephen Hawking în filmul biografic „The Theory of Everything”.

Acesta este primul premiu Oscar pentru actorul în vârstă de 33 de ani, care a mai câștigat cu această interpretare și un Glob de Aur, un premiu SAG și unul BAFTA.

La această categorie au mai fost nominalizați Steve Carell („Foxcatcher”), Bradley Cooper (‘American Sniper’), Benedict Cumberbatch („The Imitation Game”) și Michael Keaton („Birdman”).


Cea mai bună regie — Alejandro González Inárritu pentru filmul „Birdman”.

Cel mai bun scenariu adaptat — Graham Moore pentru filmul „The Imitation Game”.

Cel mai bun scenariu original— Alejandro González Inárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris și Armando Bo pentru filmul „Birdman”.

Cea mai bună coloană sonoră — „The Grand Budapest Hotel”. 

Cea mai bună melodie originală — „Glory” din „Selma” (Common and John Legend).

Cel mai bun lungmetraj documentar — „Citizenfour”.

Cel mai bun montaj —”Whiplash”.

Cea mai bună imagine— „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”.

Cea mai bună regie artistică— „The Grand Budapest Hotel”.

„Big Hero 6”, „Cel mai bun film de animație”

Filmul ‘Big Hero 6’ al studiurilor Disney, o poveste despre un adolescent pasionat de robotică pentru care aventurile încep odată cu întâlnirea cu un robot gonflabil, foarte simpatic, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj de animație, conform Reuters.

„A fost un an minunat pentru filmul de animație și ne simțim privilegiați să ne aflăm acum, aici”, a declarat unul dintre regizorii producției, Don Hall. „Odată ca niciodată era un băiețel cu fața plină de pistrui care i-a spus mamei și tatălui lui că vrea să lucreze la Walt Disney Animation, iar ei au făcut ceva minunat. L-au susținut”, a mai adăugat el, mulțumindu-le părinților săi.

Vocile personajelor principale sunt interpretate de Scott Adsit (robotul asistent medical Baymax) și de Ryan Potter (Hiro). Filmul regizat de Don Hall alături de Chris Williams s-a dovedit un important succes de casă, reușind încasări de peste 521 de milioane de dolari.

Prin ‘Big Hero 6’ studiourile Disney au câștigat al doilea Oscar consecutiv după cel primit pentru ‘Frozen’.

La această categorie au mai fost nominalizate producțiile ‘How to Train Your Dragon 2 (DreamWorks Animation), ‘The Boxtrolls’ (Laika Studios), ‘The Tale of the Princess Kaguya’ (Studio Ghibli) și ‘Song of the Sea’ (Cartoon Saloon).

Cel mai bun scurtmetraj animat —”Feast”.

Cele mai bune efecte vizuale — „Interstellar”.

Patricia Arquette, premiul pentru „Cea mai bună actriță în rol secundar”

Patricia Arquette a câștigat primul său premiu Oscar, cel pentru rol secundar feminin, cu interpretarea unei mame care luptă pentru a-și crește cei doi copii în „Boyhood”, conform Reuters.
Foto: (c) REUTERS/Mike Blake

Arquette, 46 de ani, a câștigat numeroase premii cu acest rol și era marea favorită a categoriei de Oscar pe care a câștigat-o.

Miniona actriță blondă, care provine dintr-o familie dedicată cinematografiei, alături de fratele și sora sa David și Rosanna Arquette, a jucat în peste 40 de filme începând cu a doua parte a anilor ’80. Cunoscută pentru rolurile sale din seriale de televiziune precum ‘CSI’ sau ‘Medium’ (care i-a adus și un premiu Emmy), Patricia Arquette a primit în 2002 rolul mamei divorțate Olivia Evans în filmul neobișnuit al regizorului Richard Linklater, care urmărește, în timp real, 12 ani din viața unei familii americane.

La această categorie au mai fost nominalizate actrițele Laura Dern (‘Wild’), Keira Knightley („The Imitation Game”), Emma Stone („Birdman”) și Meryl Streep („Into the Woods”).

Cel mai bun mixaj de sunet — „Whiplash”.

Cel mai bun montaj de sunet — „American Sniper”.

Cel mai bun scurtmetraj documentar —”Crisis Hotline: Veterans Press 1″ 

Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune — „The Phone Call”.

Drama poloneză „Ida” a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film străin

Drama poloneză „Ida” a câștigat duminică premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, primul Oscar obținut de cinematografia din Polonia, conform AFP și Reuters. Filmul realizat în alb-negru, în regia lui Pawel Pawlikowski, a fost considerat unul dintre favoriții acestei categorii, la mare luptă cu producția rusă „Leviathan”.

Foto: (c) REUTERS/Mike Blake

Producția urmează destinul unei tinere călugărițe catolice în Polonia anilor ’60 care descoperă că este de origine evreiască. La această categorie au mai fost nominalizate peliculele „Leviathan” (Rusia), „Tangerines” (Estonia), „Wild Tales” (Argentina) și „Timbuktu” (Franța/Mauritania).
Foto: (c) The Academy/Twitter 

Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură —”The Grand Budapest Hotel” (Frances Cannon). 

Cele mai bune costume —”The Grand Budapest Hotel” (Milena Canonero).

J.K.Simmons, premiul pentru „Cel mai bun actor în rol secundar”

Foto: (c) REUTERS/Mike Blake

J.K. Simmons a câștigat duminică premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar, în cadrul celei de-a 87-a Gale a Premiilor Oscar pentru rolul unui profesor de muzică tiranic, în filmul ‘Whiplash’, de Damien Chazelle, conform AFP și Reuters.

La această categoria au mai fost nominalizați actorii Mark Ruffalo (‘Foxcatcher’), Edward Norton (‘Birdman’), Ethan Hawke (‘Boyhood’) și Robert Duvall (‘The Judge’). Actorul a primit premiul din mâinile frumoasei Lupita Nyong’o. El i-a mulțumit soției sale pentru susținere și i-a îndemnat pe cei prezenți în sală să nu uite să-și sune părinții pentru a le mulțumi. Acesta este primul premiu Oscar pentru actorul în vârstă de 60 de ani. Simmons era marele favorit al categoriei după ce a câștigat majoritatea premiilor importante decernate înainte de Oscar cu acest rol.

Gala celei de-a 87-a ediții a Premiilor Oscar acordate de Academia Americană de Film a început la Dolby Theater din Los Angeles, după ce invitații au defilat, rând pe rând, timp de două ore, pe covorul roșu și au pozat în fața sutelor de fotografi acreditați la acest eveniment și a celor peste 700 de fani care au reușit să obțină un loc în tribuna special amenajată la intrarea în clădire. Maestrul de ceremonii din acest an este artistul american Neil Patrick Harris, de 41 de ani, care are deja o bogată experiență ca prezentator de patru ori a premiilor Tony, cunoscute drept Oscarurile pentru teatru, și de două ori a premiilor Emmy, care recompensează cele mai remarcabile realizări din domeniul televiziunii.

 

Preluat de pe agerpres

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*