Ultimele stiri

Chirurgii de la Spitalul Județean din Timișoara vor opera cu ROBOTUL. Când vor fi realizate primele intervenții chirurgicale

robot medical

Premieră medicală la Spitalul Județean Timișoara. Din primăvara anului viitor, cel mai mare spital din vestul țării va avea un aparat medical de ultimă generație. Este vorba despre cel de-al doilea robot din Europa utilizat în tratamentul chirurgical al cancerelelor abdominale.

Robotul va ajunge în Clinica II Chirurgie și va fi achiziționat în cadrul unui proiect de peste patru milioane de euro, finanțat cu bani de la Uniunea Europeană. Robotul costă cel mult jumătate din sumă, restul banilor vor fi utilizați pentru pregătirea a doua laboratoare, unul de anatomie patologică, dotat cu echipamente performante pentru studiul cancerelor, și un alt laborator pentru prelevări endoscopice.

După ce robotul va ajunge la Spitalul Județean Timișoara, chirurgii care vor opera cu aparatul vor fi instruiți ca să învețe să-l utilizeze.

“Proiectul pe care-l avem la Clinica II Chirurgie este un proiect extrem de ambițios, un proiect care ne va aduce într-un club extrem de select al chirurgiei minim-invazive, chirurgia robotică. Robotul permite performanțe mult mai mari și lucrurile sunt destul de avansate. Am semnat contractul, pe SEAP s-au pus caietele de licitație și probabil că în primăvară robotul va fi în Timișoara. Este un robot de ultimă generație, extrem de performant, în Europa mai este un singur robot de acest gen”, a declarat Lazăr Fulger, șeful Clinicii II Chirurgie.

Proiectul finanțat cu bani de la Uniunea Europeană se numește ROBOCAPE – Studiu multicentric privind utilizarea abordului robotic în corelarea scăderii nivelului de adipokine circulante din obezitate cu riscul apariției cancerului pelvin.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*