Ultimele stiri

“Cine a băut apă din Poiana Mărului, se va întoarce cu siguranță acolo”. Interviu cu Gabriel Stika, unul dintre investitorii din zonă

gabriel stika

Poiana Mărului este o oază de liniște și relaxare în mijlocul vârtejului de zi cu zi. Situată între 600 și 700 de metri altitudine, străjuită de Munții Țarcu și Muntele Mic, udată de râurile Șucu și Bistra Mărului, Poiana Mărului este una dintre cele mai frumoase arii ale Banatului Montan. Gabriel Stika este doar unul dintre cei care au ales să investească în acestă zonă, despre care spune că ar putea concura cu orice altă zonă montană din lume. Pasionat și împătimit al muntelui, a investit într-o pensiune, Pensiunea Valeria din Poiana Mărului. N-a început afacerea pentru bani, ci din iubirea pură pentru tot ceea ce oferă Poiana Mărului. Aflat la târgul de turism „Shop-ul de vacanță„, desfășurat la Iulius Mall, Gabriel Stika, administrator la Pensiunea Valeria din Poiana Mărului, ne-a împărtășit mai multe despre ceea ce promite acest areal prea puțin cunoscut, dar și despre felul în care a reușit el să se impună pe piața turistică din România.

Reporter: Ați ales să investiți în Poiana Mărului, o zonă puțin cunoscută publicului larg. Cu ce v-a atras atât de mult acest loc pentru a alege să investiți aici?

Gabriel Stika: Pot să va spun că acestă este mai mult un hobby pentru mine. În Poiana Mărului gradul de ionizare negativă al aerului pe care îl respirăm la o altitudine de aproximativ 700 de metri este același cu cel de la o altitudine de 2000 de metri. Din acest considerent, în Poiana Mărului se poate face și un turism balnear. Nu trebuie să uităm că până nu demult în Poiana Mărului a funcționat și un sanatoriu pentru tuberculoză și afecțiuni ale căilor respiratorii. Fiind născut și crescut acolo am considerat că pensiunea pe care am deschis-o este o oportunitate de a face ceva pentru zonă. Nu sunt singurul care a investit în zonă, suntem mai multi. Fiecare încercăm să promovăm aceste meleaguri ale României. Ne dorim ca turiștii noștri să rămână aici, pentru că avem foarte multe locuri de arătat. Eu sunt printre puținii din Poiana Mărului care au accesat și fonduri eurpoene.

R: Toate începuturile sunt grele. Pentru dumneavoastră cum a fost?

G.S.: Ca orice început, nu a fost foarte facil. Dar se pot reliza multe lucruri frumoase prin multă muncă și perseverență, dar și prin dragostea de a face. Nu neapărat să faci bani. Nu asta contează! Dacă pleci de la ideea asta s-ar putea să te plictisești repede. Este un drum lung, anevoios, te lupți cu multe firme și țări consacrate în turismul montan, cu zone ale României consacrate. Din păcate, Poiana Mărului a fost puțin lăsată în urmă în ultima perioadă de timp și noi vrem să o aducem acolo unde îi este locul.

R: Ce le promiteți celor care aleg să vă treacă pragul, la Poiana Mărului ?

G.S.: Din Poiana Mărului se pot face drumeții în aproape toate masivele din zona de Vest a țării. Se poate merge spre Muntele Mic, Țarcu, Retezat, cât și înspre Semenic, Cuntu, Godeanu. Este o zonă, zic eu, care îți oferă tot ce vrei. Pentru doritorii de adventure și de adrenalină se pot organiza off-road-uri. De asemenea, împătimiții pescuitului pot să vină la un pescuit de păstrăv sau un pescuit static la lacul de acumulare de la Poiana Mărului. Gama de petrecere a timpului liber este diversificată. Prin ce vrem să ne afirmăm la Poiana Mărului sunt liniștea pe care o oferă locația și locurile virgine din zonă, unde omul nu a reușit să-și pună amprenta negativ. Ele au rămas așa cum natura ni le oferă și cred că asta este un mare plus pentru zona noastră. Pentru turiști oferim o gamă largă de pachete, începând de la pachete de sărbători, oferte pentru weekend, unde pentru o sumă modică de 200 lei de persoană, ai două zile de cazare cu pensiune completă.

Poiana Mărului

R: Știu că nu există un mijloc de transport direct pentru cei ce vin fără mașină. Cum procedează truristii care vor să ajungă la Poiana Mărului?

G.S.: Din Oțelul Roșu, unul din proprietarii de pensiuni organizează curse regulate, sunt în număr de două pe zi. Două pe urcare, două pe coborâre. Acestea asigură cât de cât trnsportul turiștilor care nu au posibilitatea de a veni cu mașina.

R: La târgul de turism „Shop-ul de vacanță” ați venit pentru promovare. Spuneți-ne mai multe.

G.S.: Ne-am asociat mai multe pensiuni si am venit să ne facem cunoscuți, pentru că dacă noi nu facem asta, nimeni nu ar avea niciun interes. Vom încerca să facem zona cât mai cunoscută. Pentru noi nu este atât de important ca turistul să vină la pensiunea noastră, important este să știe că există Poiana Mărului pe hartă, căci în momentul în care a cunoscut zona și a băut apă din Poiana Mărului, se va întoarce cu siguranță acolo.

DSCN8706

R: Cum stați cu atragerea turiștilor străini?

G.S.: Relativ bine. Marea majoritate a turiștilor străini care ne contactează sunt cei din fosta zonă comunistă a Europei. Cei mai mulți, cehi, polonezi, maghiari, care vin, în principal, pentru cursele de cross și enduro realizate în Poiana Mărului. Nu puțini sunt și germanii, care au început să vină destul de mult.

R: Cum colaborați cu agențiile de turism?

G.S.: Avem colaborări destul de bune cu agențiile de turism.Ne sunt trimiși turiști din alte zone ale țării, în special vara, când vin turiști care stau în zona litoralului.

R: O ultimă întrebare. Cum sprijină statul dezvoltarea zonei Poiana Mărului?

G.S.: Despre stat nu prea ai ce să spui de rău, dar implicarea este aproape nesemnificativă, din păcate. E adevărat că administrația locală nu e într-o situație favorabilă din punct de vedere economic, dar trăim cu speranța. Atâta timp cât tot ce facem, facem cu dăruire, speranța va muri odată cu noi.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*