Ultimele stiri

Consiliere şi orientare în carieră pentru studenţi şi liceeni

Toate institutiile de invatamant superior trebuie sa infiinteze centre de consiliere si orientare in cariera pentru liceeni, studenti si absolventi. In acest sens, in Monitorul Oficial au fost publicate recent regulile pentru organizarea si functionarea acestor centre.

Obligatia de a infiinta centre de consiliere si orientare in cariera pentru elevii din anii terminali, studenti si absolventii de studii superioare este una dintre noutatile aduse in vara de OUG 49/2014.

Metodologia-cadru privind organizarea si functionarea centrelor de consiliere si orientare in cariera in sistemul de invatamant superior din Romania a fost aprobata prin Ordinul Ministerului Educatiei Nationale nr. 650/2014 si a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 854 din 24 noiembrie 2014.

Obiectivul centrelor este de a oferi noi oportunitati de angajare a tinerilor din sistemul educational, prin activitati de consiliere si orientare in cariera care vizeaza:

  • orientarea si consilierea elevilor/studentilor astfel incat acestia sa fie capabili sa-si planifice si gestioneze in mod optim propriul traseu educational;
  • reducerea abandonului universitar;
  • facilitarea relatiei dintre studenti si piata muncii, astfel incat acestia sa cunoasca nevoile si provocarile reale ale pietei muncii;
  • cresterea posibilitatii ca studentii sa se angajeze in domeniile de studiu absolvite.

In principal, prin intermediul centrelor de consiliere si orientare in cariera, liceenii, studentii si absolventii vor avea parte de:

  • consiliere educationala si vocationala;
  • consiliere si evaluare psihologica;
  • consiliere in cariera;
  • sesiuni de pregatire a portofoliului de angajare si simularea interviului de angajare;
  • sesiuni de formare pentru dezvoltarea competentelor;
  • informarea si consilierea asupra rutelor educationale si ocupationale disponibile in cadrul curriculei universitare sau din cadrul institutiilor de invatamant superior, pentru ciclurile de invatamant superioare.

Fiecare centru va avea in componenta psihologi (cu atestat in specialitatea Psihologie educationala, consiliere scolara si vocationala), consilieri de carierasociologi si cadre didactice (cu expertiza in domeniile de specializare ale studentilor si absolventilor).

Finantarea centrelor va fi asigurata prin bugetul consolidat al universitatilor, dar institutiile vor putea sa obtina si fonduri nerambursabile.

In urmatoarele sase luni, fiecare institutie de invatamant superior acreditata va trebui sa elaboreze, bazandu-se pe regulile publicate de Ministerul Educatiei, propriile metodologii de aplicare.

 

 

(Preluat de pe avocatnet.ro)

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*