Ultimele stiri

Deputatul Gheorghe Ciobanu despre modificare legii electorale “Pentru alegerile locale se va merge pe votul dintr-un singur tur, iar la Consiliul Judeţean se va renunţa la uninominal”

Gh Ciobanu

Modificarea legii electorale îi interesează, în continuare, în mod deosebit pe social-democrați. Aceștia vor ca numărul parlamentarilor să scadă și ca alegerea lor să se facă pe liste, nu uninominal. O spune și deputatul PSD de Timiș Gheorghe Ciobanu, care salută noile modificări ce se vor aduse codului electoral.

Acesta a vorbit și despre felul în care văd cei din PSD alegerile la nivel local și județean. Astfel, în ceea ce privește alegerea primarilor, aceasta ar trebui să se facă într-un singur tur, iar la Consiliul Județean se vrea renunțarea la votul uninominal și revenirea la vechea variantă: alegerea președintelui dintre consilierii județeni.

„Pentru alegerile locale se va merge pe votul dintr-un singur tur, iar la Consiliul Judeţean se va renunţa la uninominal şi se va reveni la vechea formă, şi anume alegerea unui preşedinte dintre consilierii judeţeni. S-a dovedit şi aici că a fost mai bună, alţii le-au pus denumirea de baroni, a dus la o baronizare în cadrul partidului.”, a spus deputatul PSD, Gheorghe Ciobanu.

Deputatul social-democrat susține și modificările ce ar urma aduse felului în care se finanțează o campanie electorală. Acesta susține că ar fi bine ca fiecare candidat să depuna banii de campanie în contul partidului, iar după gestionare și încheierea campaniei, candidatul va primi banii înapoi, fiscalizați, de la bugetul de stat.

„Se va merge pe o idee foarte interesantă, dar nu este finalizată încă, aceasta prevede ca la parlamentari sa vii cu un cuantum de 15.000 de euro ca şi candidat în contul partidului. Partidul are o listă cu câti candidaţi sunt, ăla e bugetul campaniei și acela va fi gestionat. De exemplu, de 10% pentru afişe, 20% din suma respectivă merge de exemplu pe machete la ziar. Va fi aceasta componentă, să nu poţi să cheltui suma pe orice.  La locale va merge pe 1.000 de euro candidatul, se face acest buget, pe această filosofie care vine pe cheltuirea acestei sume.  Aceste sume reprezintă un cuantum de 50 de milioane de euro la nivel judeţean. Toate astea, puse cap la cap, vor duce ca acele persoane să primească banii înapoi, fiscalizaţi. Banul se va întoarce la candidat de la bugetul de stat”, a mai adăugat Ciobanu.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*