Ultimele stiri

INCOȘTIENȚĂ! Deși pot să se testeze gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin, femeile din vestul țării sunt dezinteresate să se prezinte la control

testul babes papanicolau

România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea provocată de cancerul de col uterin. Tocmai de aceea, în urmă cu doi ani, Ministerul Sănătății a inițiat programul național de depistare precoce a cancerului de col uterin, în cadrul căruia toate femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani pot face gratuit testul Babeș-Papanicolau.

Din păcate, însă, femeile din vestul țării sunt dezinteresate de sănătatea lor și prea puține vin să-și facă acest control gratuit. “În Regiunea Vest și-au făcut acest test în cadrul programului peste 35.000 de femei, iar la aproape 3.000 dintre acestea au rezultat teste pozitive. Asta nu înseamnă că au neapărat cancer de col uterin, ci au necesitat investigații medicale suplimentare. În medie, la 8 – 10 % dintre femeile care fac testul Babeș-Papanicolau rezultă teste pozitive. Femeile nu prea mai vin la control, deși bani sunt pentru analize”, a precizat Elena Bernad, coordonatorul regional al programului național de depistare precoce a cancerului de col uterin.

Pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare. După recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul după 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigații suplimentare, dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare după cinci ani.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*