Ultimele stiri

Jose Miguel Vinals, consulul onorific al Spaniei, despre festivalul catalan: „Este o șansă unică. Se întâmplă o dată în viață”

Începând de astăzi, în capitala Banatului se dă startul organizării unui festival cu totul și cu totul special. Timișorenii, și nu numai, sunt așteptați să participe la “Aplec Internacional”, cel mai mare și impresionant festival catalan organizat în afara Spaniei. Evenimentul este organizat de Asociația ADIFOLK Barcelona, Primăria Municipiului Timişoara, Consulatul Onorific al Spaniei în Timişoara şi Asociaţia ViaRumania Cultura și are loc între 8 și 10 august.

Cel mai mare festival catalan din afara Spaniei, ajuns la cea de-a 27-a ediție, se desfășoară anul acesta la Timișoara, după ce în anii trecuți a avut loc în orașe mari ale Europei: Amsterdam, Paris, Cracovia, Verona sau Budapesta.

Aproximativ 450 de artişti catalani vor participa alături de grupuri din România la un eveniment extrem de interesant şi de spectaculos incluzând tradiţionalele parade cu giganţi, jocuri cu foc, turnuri umane şi multe alte repere ale tradiţiei catalane.

Jose Miguel Vinals, consulul onorific al Spaniei la Timişoara spune că “niciodată nu s-a vorbit atât de mult şi de pozitiv despre Timişoara în Spania. Au fost sute de articole scrise. Vin jurnalişti, oameni politici, subprefecţi, primari. S-au mai desfăşurat astfel de evenimente în Paris, Stockholm, Manchester, Bruxelles, Amsterdam, Cracovia, Verona, Budapesta. Este o şansă de a promova turismul în Timişoara, de a face schimburi economice şi culturale şi de a susţine candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană”.

Mai multe despre festivalul catalan, care se desfășoară zilele acestea la Timișoara, aflați din interviul realizat cu Consulul onorific al Spaniei la Timişoara, Jose Miguel Vinals.

M.M: Festivalul se desfășoară doar în România sau și în alte țări?

J.M.V: În mometul de față, doar în România. În fiecare an, festivalul se desfășoară în orașe diferite ale Europei sau ale lumii.

M.M: Ce beneficii credeți că poate aduce Timișoarei festivalul catalan?

J.M.V: În primul rând, beneficiul Timișoarei de a fi cunoscută în Catalonia. Mass media a reflectat și a comunicat foarte bine și foarte mult despre festivalul catalan. În al doilea rând, festivalul apropie și pune în legătură o parte din oamenii politici din Catalonia cu cei din Timișoara.

M.M: Câți artiști vor veni din Spania și în ce va consta programul?

J.M.V: Sunt aproximativ 450 de artiști. Programul se desfășoară pe parcursul a trei zile, începând de astăzi. Constă în tot felul de manifestări folclorice catalane: construcții umane, parade cu giganţi, jocuri cu foc și multe altele.

M.M: Oamenii care participă la festival sunt profesioniști sau oameni care au și alte activități pe lângă acest festival?

J.M.V: Nu sunt profesioniști pentru că ei nu trăiesc doar din asta. Sunt mari iubitori ai festivalului. Ei se implică tot timpul în astfel de demonstrații. Bineînțeles,  în Catalonia, dar și în alte orașe din Europa și din lume. Însă, doar o dată pe an are loc acest festival.

M.M: Credeți că acest festival este o șansă de a susține candidatura Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană?

J.M.V: Bineînțeles. Dacă Timișoara câștigă candidatura și devine Capitală Culturală Europeană, va avea mai multe festivaluri ca acesta. Se face un test pentru a se vedea cât de bine este pregătit orașul pentru un festival de acest fel. Chiar am evidențiat și punctele tari și punctele slabe ale orașului. Colaborăm cu Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană pentru a cunoaște mai bine și pentru a experimenta un festival de mare anvergură.

M.M: Pe viitor, există posibilitatea ca în Timișoara să se mai desfășoare un astfel de festival?

J.M.V: Nu, niciodată. Este o șansă unică. Se întâmplă o dată în viață. Este foarte rar, se desfășoară doar în cele mai mari orașe ale Europei și ale lumii. Cred că doar la Paris s-a întâmplat de două ori. Este o șansă foarte rară.

M.M: Ce se va întâmpla cu festivalul după ce-și încheie programul la Timișoara?

J.M.V: Oamenii se întorc la Barcelona sau în Catalonia. Apoi, încep pregătirile pentru festivalul care va avea loc anul viitor, în alt oraș.

Pe parcursul celor 3 zile de festival sunt programate diverse ateliere, iar timișorenii pot învăța mai multe lucruri despre cultura catalanilor.

Unul dintre cele mai importante momente este programat duminică. La Biserica Millennium din zona Traian, începând cu ora 11:00, un preot renumit din Barcelona va oficia o slujbă în limba catalană și va dona Timișoarei o replică a statuii Fecioarei de Montserrat.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*