Ultimele stiri

Klaus Iohannis: Mandatul meu va fi al respectului faţă de valori şi faţă de eroii şi martirii români

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în cadrul ceremoniei de decorare a preşedintelui AFDPR, Octav Bjoza, cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, că mandatul său va fi unul al ”respectului faţă de valorile şi faţă de eroii şi martirii români”, informează Digi24.ro.

Ceremonia, care a avut loc în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, a fost prima susţinută de preşedintele României, aflat la început de mandat, scrie Mediafax.

Klaus Iohannis a precizat că oferă cea mai înaltă decoraţie a statului român preşedintelui AFDPR, pentru că o merită din plin. ”Este prima decoraţie pe care o confer în calitate de preşedinte al României şi de aceea am ţinut ca aceasta să fie acordată dumneavoastră, în chip simbolic, în numele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, din câteva motive”, a mai precizat Iohannis, arătând că mandatul său va fi unul al respectului faţă de toate valorile noastre şi faţă de eroii şi martirii români, pentru că ”o naţiune nu poate avea viitor, fără a-şi respecta, înainte de toate trecutul”.

Iohannis a mai afirmat că în 25 de ani, România a găsit puţine prilejuri de a împărtăşi bucuria cu aceşti oameni care au luptat împotriva comunismului şi şi-au sacrificat tinereţea, familia, viitorul şi speranţele pentru a salva ideea de libertate şi demnitate.

Un alt motiv pentru care a acordat această distincţie este, potrivit preşedintelui României, ”faptul că prin acest moment, vrea să marcheze începutul unui nou capitol în istoria noastră recentă, şi anume ”un preşedintele care pune înainte de toate modelele din societate”, şi a arătat că foştii deţinuţi politici reprezintă, cu siguranţă, repere de moralitate pentru tânăra generaţie.

”La vârsta de 20 de ani, domnul Bjoza a fost arestat şi întemniţat de către securitate şi a fost condamnat pe nedrept, fiind obligat să suporte supliciul anilor de detenţie şi să cutreiere nu mai puţin de 14 locuri de detenţie. Până în 1989, a fost persecutat continuu de autorităţile comuniste, dar acest lucru nu l-a împiedicat nicidecum să militeze, după Revoluţie, pentru idealurile de libertate şi democraţie”, a mai declarat Iohannis.

Potrivit şefului statului, ”prin această decoraţie recunoaşte şi onorează sacrificiul şi curajul de care au dat dovadă femeile şi bărbaţii care au suferit şi au pierit pentru libertate, în vremea comunismului şi în zilele de decembrie 1989”.

”Comunismul s-a instalat prin crime şi abuzuri, şi a continuat să se impună pe întreaga sa existenţă, prin teroare şi minciună. Vreme de 45 de ani, puterea a fost exercitată de un grup de privilegiaţi, care au instaurat un regim ilegitim, regim care a limitat proprietatea privată, a distrus societatea civilă, a interzis partidele politice, a schimbat prin forţă forma de guvernământ, a nimicit piaţa liberă, a lichidat valorile tradiţionale, a persecutat credinţele şi practicile religioase şi a abandonat suveranitatea României”, a declarat preşedintele Iohannis.

Potrivit aceleași surse, la rândul său, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Octav Bjoza a arătat că acordarea acestei decoraţii reprezintă ”o recunoaştere a meritelor unui întreg grup social care a luptat împotriva comunismului pentru dreptate, libertate, demnitate, adevăr şi credinţă strămoşească”.

„Pentru noi, cei loviţi de represiunea comunistă, în modul cel mai direct este foarte important faptul că dumneavoastră, în a doua zi de la depunerea jurământului ca preşedinte al României, v-aţi gândit să ne acordaţi o distincţie atât de importantă. În acest fel, lupta şi suferinţa noastră au căpătat o recunoaştere deosebită având şi semnificaţia unui act simbolic de condamnare a comunismului din România. Gestul dumneavoastrădemonstrează sentimentele de respect şi recunoştinţă pe care le nutriţi faţă de această categorie socială atât de vitregită în ultimii 70 de ani”, a spus el, arătând că această decoraţie „răsplăteşte lupta şi jertfa foştilor deţinuţi politici şi deportaţi din România”.

„Fie ca gestul dumneavoastră de recunoaştere a meritelor oameni curajoşi, doritori de demnitate naţională şi democraţie să semnaleze începutul unei etape distincte în istoria României contemporane de afirmare a ţării noastre pe plan internaţional, de atingere a adevăratei democraţii visate şi de victimele opresiunii comuniste”, a mai declarat Octav Bjoza.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*