Ultimele stiri

Marian Vasile: „Biomasa în județul Timiș este folosită într-o proporție mai mică de 1%”

Marian Vasile

Mai multe discuții legate de dezvoltarea facilităților de producere și gestionare a biogazului în județul Timiș, pe mai multe paliere, vizând inclusiv crearea unui curs de Master la Universitatea Politehnica Timișoara au avut loc în urmă cu două zile.

Marian Vasile, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, a declarat pentru Timișoara Online că luni, în cadrul Institutului de Cercetare pentru Energii Regenerabile, a avut loc o întâlnire cu un investitor privat din Italia care își dorește să investească în zonă pentru a produce și a valorifica biogazul, biogaz care are un potențial mare în județul Timiș.

„Biogazul poate să fie generat prin mai multe surse cum ar fi plante, deșeuri, nămoluri de canalizare și tocmai de aceea e foarte necesar să dezvoltăm la modul durabil în următorii ani o competență în domeniu. De aceea ne-am pus problema înființării unui curs de Master la Universitatea Politehnica din Timișoara. La masă am avut chiar și reprezentanți ai Politehnicii. Suntem optimiști, credem că ar putea să înceapă acest curs chiar din noul an universitar, bineînțeles că sunt de făcut mai mulți pași în acest sens”, ne-a declarat Marian Vasile.

Fostul vicepreședinte al CJ Timiș spune că interesul este îndreptat spre lanțul de producere și valorificare a biogazului, iar sursele care pot fi folosite pentru a produce biogazul sunt multiple.

„Dacă ar fi să ne referim la deșeurile animaliere, atunci avem potențial de câteva milioane de MW pe an, numai că pentru a folosi o asemenea sursă trebuie anumite facilități. Există și anumite aspecte mai neplăcute cum ar fi mirosul și care ar trebui cumva filtrat. Mai există și nămolurile care țin de Aquatim. În cazul în care am vrea să folosim aceste nămoluri, atunci probabil ar trebui să facem o stație specializată și să valorificăm aceste nămoluri care conțin diverse uleiuri”, informează Marian Vasile.

În ceea ce privește Institutul de Cercetare pentru Energii Regenerabile, fostul vicepreședinte al CJ Timiș spune că a fost făcut pe baza unui grant european și deține multe echipamente performante. O altă noutate este că deja se studiază posibilitățile de producere a biogazului, dar doar la nivel de laborator. „Rezultatele vor duce către proiecte pilot și totodată către industrializare, producție și valorificare în masă, numai că trebuie să pornim de undeva și să sperăm că în câțiva ani, vom valorifica toate resursele pe care le avem. La momentul actual, biomasa în județul Timiș este folosită într-o proporție mai mică de 1%. Deci vă dați seama ce potențial avem. Și vorbim aici de zeci de milioane de MW pe an”, a specificat Marian Vasile.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*