Ultimele stiri

Măsurile adoptate de Comitetul Local de Combatere a Bolilor Timiș pentru controlul febrei catarale ovine

Ieri, la Instituția Prefectului, a avut loc ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Timiș. Tema avută în vedere a fost legată luarea măsurilor necesare privind prevenirea, controlul şi eradicarea în județul Timiș a febrei catarale maligne a ovinelor (Bluetongue), boală care afectează rumegătoarele domestice şi sălbatice. La ora actuală au fost confirmate focare de boala în judeţul Caraş Severin, la graniţa cu judeţul Timiş.

Ca urmare a acestui fapt, au fost instituite zone de protecţie şi de supraveghere în jurul focarelor de boală, zone circulare,  ce se întind pe o distanţă de 100 şi, respectiv 150 km, şi în care sunt stabilite o serie de restricţii sanitare veterinare, în ceea ce priveşte circulaţia bovinelor, ovinelor şi caprinelor.

Comitetul Local de Combatere a Bolilor Timiș a adoptat o hotărâre, prin care s-a decis adoptarea şi executarea unui plan de măsuri pentru controlul şi eradicarea febrei catarale ovine (bluetonge) pe teritoriul judeţului.

Târgurile de animale din județul Timiș rămân închise până la data de 5 octombrie, restricţia putându-se prelungi în funcţie de evoluţia bolii. Proprietarii de stâne  nu au voie să permită părăsirea amplasamentului actual de către turmele de rumegătoare, până la data de 5 octombrie, după această dată, având voie să părăsească amplasamentul numai cu avizul scris al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, aviz ce se obţine prin intermediul medicilor veterinari din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare teritoriale.

Circulaţia rumegătoarelor pe teritoriul judeţului Timiş se poate efectua numai dacă acestea  sunt însoţite de formulare de mişcare emise de către medicii veterinari. Pentru bovine este necesar şi paşaportul individual al acestora. În cazul transporturilor spre abatoare, sunt necesare în plus, certificate sanitare veterinare şi document de lanţ alimentar, completat de medicul veterinar, prin care să se certifice faptul că a fost respectată perioada de aşteptare înainte de tăiere, în urma eventualelor tratamente aplicate animalelor.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*