Ultimele stiri

O parte din tainele civilizației dacice care a locuit în Câmpia Bănățeană, expuse în cadrul unui catalog. Care este “vedeta” broșurii

Se știe că pe teritoriul Câmpiei Bănățene au locuit în urmă cu mai bine de 2.000 de ani strămoșii noștrii, daci, doar că au existat prea puține descoperiri arheologice care să confirme acest lucru. Iată că după patru ani de săpături, o echipă de arheologi din cadrul Universității de Vest a făcut primele descoperiri care atestă existența civilizației dacice în această parte a țării.

Vase din ceramică folosite la băut apă, oale în care se prepara mâncarea sau în care erau depozitate alimentele, găsite de specialiști la șantierul – școală din localitatea timișeană Unip – “Dealu Cetățuica”, sunt expuse de mai bine de două luni în holul de la etajul I al Universității de Vest, de pe B-dul Vasile Pârvan.

Artefactele descoperite pot fi admirate până la sfârșitul lunii aprilie, dar și în catalogul expoziției, ce a fost lansat, astăzi, de către Asociața ArheoVest. Broșura poate fi descărcată, în mod gratuit, de pe site-ul arheovest.com. Mai mult, directorul Muzeului Banatul din Timișoara, încearcă să expună o parte din vestigiile de la Unip în cadrul unei expoziții permanente.

Vasile Iosif Ferencz, cercetăror științific la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, a destăinuit, astăzi, la lansarea catalogului expoziției “Dacii din Câmpia Bănățeană – Săpăturile arheologice ale șantierului – școală de la Unip “Dealul Cetățuica”, jud. Timiș (2009 – 2013)”, care este “vedeta” acesteia. Și anunme, un manșon din corn de cerb, realizat cu delicatețe, dar a cărui utilitate nu s-a descoperit încă.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*