Ultimele stiri

Peisaj dezolant cu proprietari neinteresați și clădiri degradate în Piața Libertății! Taxa pe paragină, singura soluție? / FOTO

Ușor, ușor, Piața Libertății s-a transformat, fiind aproape gata. Dar, după tăierea copacilor, peisajul este unul dezolant: deși are pavaj nou, iar, așa cum promite municipalitatea, mobilierul stradal va fi unul de nivel european, clădirile amplasate în jurul pieței arată jalnic.

Starea de degradare a acestora se observă imediat – tencuială căzută, pereți degradați și cabluri improvizate, lăsate la vedere. Astfel, turiștii care au vizitat Timișoara după începerea lucrărilor la șantierul din Piața Libertății au avut parte de un peisaj mai mult decât dezolant atunci când au trecut pe lângă vechea clădirea a primăriei, pe lângă Biblioteca Județeană sau pe lângă garnizoana armatei. Cu toate acestea, reprezentanții municipalității sunt mulțumiți căci publicația Huffington Post plasează Timișoara în topul oraşelor de lux accesibile pentru toamna anului 2014 în Europa. În acest sens, viceprimarul Dan Diaconu se laudă că numărul turiștilor a crescut la Timișoara. Acesta citează Huffington Post și Yahoo și aduce la cunoștință faptul că “fie că vorbim de turism de business, cultural sau chiar de relaxare, indicatorii Timişoarei s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimii doi ani, un lucru dovedit de statistici, dar şi de prezenţa pe străzile orașului a unui număr mare de turişti

IMG_20141119_152253 IMG_20141119_152302

Clădiri ce stau să pice, proprietari neinteresați. Cu Primăria în frunte

Cu toate acestea, fațada clădirilor este aspru criticată de timișoreni, dar și de municipalitate prin vocea primarului Nicolae Robu care a încercat prin mai multe modalități să-i facă pe proprietarii clădirilor istorice să-și renoveze proprietățile, deși s-ar putea spune că demersul a fost ignorat chiar de el însuși pentru mult timp, având în vedere că actuala clădire a Direcției Agricole, fosta primărie veche, aparține municipalității. Numai că, recent, edilul a găsit o soluție să scape primăria de cheltuiala renovării clădirii. Mai exact, primarul vrea să ofere clădirea Universității de Vest, care să o transforme în spațiu universitar. În acest schimb, UVT ar trebui să cedeze un spațiu în care municipalitatea să ridice o parcare supraetajată.

IMG_20141119_140057 IMG_20141119_152315

Dar edilul a găsit soluții și pentru ajutorarea celorlalți proprietari de clădiri istorice, chiar dacă acestea nu au avut prea mare ecou. Mai exact, proprietarii de clădiri istorice care necesită reabilitări, pot beneficia de ajutor financiar din partea Primăriei municipiului. Practic, aceştia pot primi un sprijin financiar de 20% pentru lucrările de reabilitare a clădirilor. Restul de 80% din costuri va fi suportat de proprietari. Aceste sume pot fi plătite în rate, pe o perioadă de 10 ani, fără a se cere niciun fel de dobândă. Dar, acest gen de împrumut s-a dovedit a nu fi tocmai legal, chiar dacă continuă și în prezent. Astfel, după ce consilierii locali au aprobat o hotărârea, edilul şef a declarat că această hotărâre nu este legală, sau, cel puțin, că este ambiguă. În acest sens edilul le-a cerut parlamentarilor de Timiș să facă amendamente în Parlament, astfel ca problema să se rezolve și proprietarii de clădiri istorice să poată avea sprijinul municipalității pentru a-și renova clădirile. Cu toate acestea, proprietarii au cam spus pas și nu s-au arătat interesați de sprijinul oferit de municipalitate.

Taxa pe paragină, singura soluție! Situația e incertă

Și adevărul e că, municipalitatea nu-i poate obliga pe proprietari să-și renoveze clădirile dacă ei nu vor. Tocmai de aceea, primarul Nicolae Robu a încercat o nouă tactică: introducerea taxei pe paragină, demers la care se lucrează și în prezent. Odată introdusă taxa pe paragină, cei ce nu se vor conforma, riscă să-și piardă proprietățile. Asta pentru că aceștia ar risca să fie executați silit pentru datoriile la bugetul local.

Cu toate acestea, nici taxa pe paragină nu pare să aibă sorți de izbândă, căci legislația permite cu greu introducerea unei astfel de decizii, așa că, cel mai sigur turiștii și timișorenii vor mai avea parte ani buni de peisajul dezolant din Piața Libertății, chiar dacă pavajul nou, roșu, dă la prima vedere un iz de modern.

IMG_20141119_152308 IMG_20141119_152242 IMG_20141119_152221 IMG_20141119_152204

 

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*