Ultimele stiri

Pista de biciclete până la granița cu Serbia a fost inaugurată și oficial. Când ne vom putea plimba pe două roți până în orașul sârbesc Zrenianin FOTO

Pista de cicloturism de 37 de kilometri, realizată cu bani de la Uniunea Europeană, de la ieșire din Timișoara și până la frontiera cu Serbia a fost, în sfârșit, deschisă și oficial. Astăzi, la ora 12.00, zeci de iubitori ai mersului pe două roți s-au întâlnit în dreptul ecluzei de la Sînmihaiu Român, pentru a testa proaspăta pistă care este și cea mai lungă din România, dar și pentru a participa la o competiție, la finalul căreia au fost oferite trei biciclete.

Printre cei prezenți la inaugurarea oficială a pistei de biciclete s-a numărat și Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș, care nu a stat pe gânduri și s-a plimbat un pic cu bicicleta. „Este un proiect în oglindă care va continua şi la sârbi. În acest an, depinde de sârbi când vor avea partea de finanţare să poată continua pe cei 43 de kilometri. Sperăm să ajungem până la Dunăre. Nu cred că mai este nevoie să urce bascule şi că circule camioane şi alte utilaje care au circulat până acum. Proiectul este unicat, am înţeles că nu s-a mai făcut decât în Bihor o pistă de câţiva kilometri, mult mai mică. Merită să îngrijim această pistă. Sper să putem realiza şi circulaţia navigabilă pe Bega în viitorul apropiat”, a declarat Titu Bojin.

În cel mult doi ani, bicicliștii vor ajunge cu bicicleta și după granița cu Serbia, până în orașul Zrenianin, asta pentru că partenerii sârbi au de gând să realizeze alți 43 de kilometri de pistă de la frontieră până în această localitate.

Pista de cicloturism începe de la marginea Timșoarei, aval de Podul Modoș, acolo unde s-a făcut deja joncțiunea cu pista de biciclete a orașului, realizată de către Primăria Timișoara, și continuă liniar 37 de kilometri de-a lungul râului Bega, pe coronamentul digului de apărare împotriva inundațiilor, până la frontiera cu Serbia.

În cadrul proiectului implementat de partea română s-au executat 37 km de pistă pe 0 lățime de 2 metri, cu acostament de piatră spartă de 1,5 metri, marcaj axial și stâlpi de semnalizare. Au fost montate 8 refugii laterale pentru bicicliști dotate cu coș de gunoi și loc pentru parcarea bicicletei și numeroase bariere pentru oprirea traficului autovehiculelor pe dig, având în vedere că acesta este interzis. De altfel, cei care sunt prinși cu mașinile pe pista de biciclete sunt aspru sancționați, cu amenzi care ajung chiar și la 7.000 de lei.

Pista de biciclete a fost realizată în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene în valoare de aproximativ 2,3 milioane de euro, derulat de ABA Banat în parteneriat cu Consiliul Județean Timiș și Primăria din Zrenianin.

Foto: Constantin Duma

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*