Ultimele stiri

Soldații care au murit în cel De-al Doilea Război Mondial, comemorați la Timișoara. Cum a păcălit moartea un veteran de război din Timișoara

constantin calina

Eroii și veteranii de război din Regimentul 6 Artilerie Grea „Tribunul Axente Sever” din Timișoara au fost comemorați, astăzi, la Muzeul Banatului. Din păcate, doar cinci din veteranii de război care au luptat pe front în cel De-al Doilea Război Mondial mai sunt în viață, și doar unul a putut participa la eveniment, care a devenit deja o tradiție.

Înfiinţat în 1923, Regimentul 6 Artilerie Grea român a avut garnizoana de reşedinţă la Alba Iulia, comuna Floreşti (judeţul Cluj), Sibiu şi Timişoara (sediul Muzeului Banatului din Piaţa Huniade nr. 1). A participat la campania armatei române împotriva Uniunii Sovietice de la începutul acesteia (22 iunie 1941), sprijinind acţiunile de luptă ale trupelor române si germane la trecerea Prutului (3 iulie 1941), trecerea Nistrului (17-19 iulie 1941) şi cucerirea Odessei (16 octombrie 1941), până la 23 August 1944.

După lovitura de stat de la 23 August 1944, când România s-a alăturat Naţiunilor Unite, a luat parte în cooperare cu trupele româno-sovietice la acţiunile de luptă împotriva trupelor germano-maghiare, ce au dus la eliberarea zonei petrolifere din Valea Prahovei, eşecul ofensivei germano-maghiare asupra Timişoarei (10-17 septembrie 1944) şi revenirea nord-vestului Transilvaniei la teritoriul naţional al României (25 octombrie 1944).

Constantin Călina are 93 de ani și este singurul veteran de război care a făcut parte din regiment, ce a participat la evenimentul organizat astăzi. Veteranul de război timișorean a povestit prin ce momente cumplite a trecut în război. „În anul 1942 am fost încorporat ca ostaș. În fiecare zi este greu pe front, în fiecare moment, fiecare minut nu ști dacă mai poți să faci un pas sau cad proiectilele peste tine. Cea mai grea zi pentru noi, pentru regimentul nostru, a fost cea de 20 august. Era o duminică dimineața și când s-a luminat puțin de ziuă a început o ploaie de proiectile de artilerie grea de la sovietici, de ne-a pus la pământ, aproape două ore nu a putut să miște nimeni pentru că dacă te mișcai, schijele sau proiectilele erau pe noi”, își aduce aminte Constantin Călina de ziua în care 30 dintre camarazii săi au pierit.

Veteranul de război a dezvăluit, astăzi, și secretul longevității sale. „Secretul? Am lucrat de mic copil, de la vârsta de 9 ani, iar în viață am fost ordonat, cinstit, corect cu toată lumea. Și așa am reușit să mă realizez, dacă nu eram corect și cinstit de mic, nu ajungeam la vârsta aceasta. Am reușit în viață, am un băiat de 67 de ani, un nepot de 40 de ani, un strănepot de 7 ani, sunt un om împlinit. Ce mai pot aștepta la vârsta de 93 de ani?”, a povestit Constantin Călina.

 

 

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*