Ultimele stiri

Studenţii de la Medicină din Timişoara nu sunt de acord să fie obligaţi să lucreze în ţară. Cu ce propuneri vin

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, anunţa, în urmă cu o săptămână, că studenţii de la Medicină care primesc burse de studiu ar putea semna un contract prin care se obligă să nu plece în străinătate pe perioada studiilor de licenţă şi de rezidenţiat, pentru a opri exodul medicilor. Pe de altă parte, studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara nu sunt de acord cu această propunere.

„Dintr-un anumit punct de vedere, da, ar putea afecta înscrierea studenţilor, pentru că în momentul de faţă foarte mulţi dintre studenţii care vin la Medicină, vin cu gândul de a pleca din ţară ţinând cont de condiţiile care sunt în sistemul medical românesc. De aceea, soluţia ar fi crearea unui mediu pentru tinerii rezidenţi care să îi determine să rămână şi să poată să îi determine să îşi exercite meseria în condiţii optime atât din punct de vedere financiar cât şi profesional”, a declarat pentru Mediafax Octavian Costea, preşedintele Societăţii Studenţilor în Medicină din Timişoara.

De aceeaşi părere este şi Andrei Motoc, purtătorul de cuvânt al Universităţii de Medicină din Timişoara, care propune organizarea unei dezbateri publice. ”Este cert că după 1989, şi, mai ales în ultimii zece ani, România a pierdut «creiere» şi implicit bani investiţi în pregătirea acestora. Iniţiativa de a încerca să nu se piardă fonduri bugetare – vorbim de sute de milioane de euro în aceşti ultimi zece ani – este de înţeles. Chiar dacă vine târziu, necesită o abordare raţională, democratică. Sunt necesare, în primul rând, dezbateri publice care să aducă în conştiiţa colectivă impactul acestor pierderi financiare şi de specialişti, care nu ar fi dus la deprecierea actuală a sistemului sanitar din ţară”, a precizat Andrei Motoc.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*