Ultimele stiri

Timişorenii încearcă să oprească îngroparea băilor turceşti descoperite în Piaţa Libertăţii. Cum poţi semna şi tu o petiţie online

santier piata libertatii

Reprezentanţii Primăriei Timişoara au anunţat, zilele trecute, că vestigiile arheologice descoperite în Piaţa Libertăţii vor fi îngropate sub pavaj, iar poziţia lor va fi sugerată prin câteva linii de culoare diferită.

Vă reamintim că băile turceşti descoperite în Piaţa Libertăţii sunt unice în România, niciunde în ţară nu a mai fost scoasă la suprafaţă o astfel de clădire. Însă, acestea nu vor putea fi admirate de turişti pentru că după ce vor fi îngropate, zidurile băilor vor fi marcate cu o cărămidă de altă culoare în pavajul din Piaţa Libertăţii.

Arheologul Alexandru Hegyi, care este şi doctorand la Universitatea de Vest din Timişoara, nu este de acord cu această soluţie, şi tocmai de aceea a lansat o petiţie online cu numele „Salvaţi patrimoniul arheologic al oraşului Timişoara”, care a fost semnată de aproape 250 de persoane.

„Considerăm această soluție ca fiind una mediocră, care nu servește interesele locuitorilor orașului Timișoara și, cu atât mai puțin, elementului turistic.  Totodată, modul de expunere va avea foarte mult de suferit. (…) Cum vor fi acestea reprezentate vizual dacă structura va fi îngropată? Credeți că panourile explicative sunt o soluție mai bună decât vizualizarea  „in situ” a acestor elemente? Bineînțeles că nu. Panourile explicative  trebuie să însoțească elementul expus, nu să îi țină locul”, spune revoltat arheologul timişorean.

Tocmai de aceea, Alexandru Hegyi solicită Primăriei Timişoara să propună un proiect de restaurare şi valorificare „viabil” a vestigiilor arheologice din Piaţa Libertăţii.

„Considerăm că este datoria societății civile să se revolte atunci când apar astfel de anomalii în privința unor situații care ne privesc pe noi toți, locuitori ai orașului Timișoara. Astfel, vă invit să semnați acest document pentru a facilita înaintarea unui memoriu oficial (însoțit de semnăturile Dvs.) Primăriei Municipiului Timișoara, înainte ca acest proiect, propus de S.C. Corint SRL, să treacă de Comisia  Monumentelor Istorice și să fie pus în aplicare”, mai spune iniţiatorul petiţiei.

Petiţia poate fi semnată AICI!

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*