Ultimele stiri

Tinerii primesc 30 de mii de euro pentru o afacere

antreprenori

Locuri de muncă plătite decent, subvenții pentru angajatori, bani pentru afaceri – prin programul „Garanția pentru tineret”.
Tinerii cu vârsta mai mică de 25 ani, care își pierd locul de muncă sau care nu găsesc unul după terminarea studiilor, au posibilitatea de a primi o ofertă de bună calitate, fie de angajare, fie de continuare a educației sau de intrare în ucenicie, ori de efectuare a unui stagiu sau chiar de a începe propria afacere.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și Comisia Europeană au lansat, ieri, campania de informare privind Planul de Implementare a programului „Garanția pentru Tineret”. Acesta este funcţional de anul trecut, dar începând de ieri beneficiază de o suplimentare de 343 de milioane de euro din fonduri europene. Chiar astăzi, orice tânăr care corespunde cerinţelor acestui program poate aplica. Obiectivul programului este reducerea șomajului în rândul tinerilor care au vârsta cuprinsă între 16 și 24 ani.
Ucenicie și stagii
Pentru posibilitatea oferită tinerilor de a-și perfecționa abilitățile obținute în cadrul educației inițiale și achiziționarea de noi competențe, angajatorii primesc o subvenție lunară de 300 lei/ucenic, de la statul român și alți 250 de euro, din fonduri europene. Sumele se acordă pe o perioadă între 1 și 3 ani. Pentru stagii, angajatorii primesc pentru un stagiar, o perioadă de şase luni, 750 de lei plus 300 de euro.
Stimulări
Companiile care recrutează tineri primesc, lunar, timp de un an, pentru un angajat 500 lei plus alți 200 de euro. Se acordă şi prima lunară de încadrare de 1.000 de lei plus 250 de euro, timp de un an, pentru cei care ocupă un loc de muncă într-o localitate aflată la o distanță mai mare de 50 de km față de domiciliu. Mai este şi prima de instalare, pentru tânărul care își schimbă domiciliul pentru ocuparea unui loc de muncă. Astfel, 3.500 de lei se acordă o singură dată de la Bugetul Asigurărilor pentru Șomaj. În plus, tânărului i se mai acordă încă 1.000 de euro din fonduri europene.
Inițierea de afaceri și crearea de IMM
Pentru această măsură sunt prevăzute mai multe forme de stimulare. Printre acestea – mentoratul pentru tinerii întreprinzători, subvențiile pentru crearea de întreprinderi, dar și cursuri, subvenționate, de formare pentru noii antreprenori. Toate acestea sunt acordate sub forma unor pachete integrate, cu o finanțare de aproximativ 30.000 euro/pachet.
Se acordă subvenţii şi pentru cei care evaluează, consiliază tineri, dar şi pentru cei care angajează tineri cu dizabilităţi, de etnie romă sau cei care părăsesc sistemul instituţionalizat de creştere a copilului.
Trei pași spre un loc de muncă bine plătit
1. ÎNREGISTRARE
Primul pas: înregistrarea la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă din județul sau sectorul unde locuiește tânărul/tânăra. Adresa și datele de contact sunt disponibile pe www.garantiapentrutineret. ro.
In maxim patru luni, aplicantul primește oferta: job, școlarizare sau bani de afacere
2. ÎNTÂLNIREA CU UN CONSULTANT
După ce se înregistrează, tânărul/tânăra se va întâlni cu un consultant pentru a sta de vorbă despre calitățile și aptitudinile sale și despre ce anume ar vrea să facă. Consultantul îl/o va informa și îndruma. Împreună vor realiza un plan de acțiune personalizat pentru a îndeplini obiectivele profesionale.
3. OBȚINEREA UNEI OFERTE DE CALITATE
Odată ce s-a înregistrat în baza de date a Agenției de Ocupare a Forței de Muncă și s-a întâlnit cu un consultant, în următoarele patru luni tânărul primește o ofertă, care se poate materializa prin: program de ucenicie, stagiu, curs de formare profesională, un loc de muncă sau va primi suma pentru a-şi începe afacerea.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*