Ultimele stiri

Topul milionarilor care sunt achetaţi de către DNA

fisc

Conform cotidianului Evenimentul Zilei, mulți dintre bogaţii României au fost trecuți pe listele DNA. Din top 30 de milionari ai țării noastre din revista TOP 300 CAPITAL, vă prezentăm 9 dintre cei care au trecut pragul Direcției Naționale Anticorupție. Unii sunt achetaţi pentru pentru evaziune fiscală, corupție și abuz în serviciu. Alţii au ajuns la puşcărie.

1. Ioan Niculae ocupă locul doi în Top 300 Capital cu o avere de 1.000 -1.100. Joi, 2 aprilie, afaceristul a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare în dosarul în care este acuzat de finanțarea candidatului PSD la alegerile prezidențiale din 2009, Mircea Geoană
2. Ovidiu Tender, ocupă locul șase în Top 300 Capital cu o avere de 520-550 milioane de euro. Tribunalul Bucuresti a decis, pe 16 decembrie 2014, condamnarea omului de afaceri la 11 ani şi patru luni de închisoare în dosarul RAFO-Carom. Decizia este definitivă.
3. Gruia Stoica ocupă locul șapte în Top 300 Capital, cu o avere de 410-430 milioane de euro. Milionarul a fost condamnat la patru ani de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi, pentru cumpărare de influenţă, în acelaşi dosar avocatul Doru Boştină primind o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă, sentinţa nefiind definitivă.
4. Dan Adamescu împreuna cu familia ocupă locul 8 în Top 300 Capital cu o avere de 410-430 milioane de euro. Curtea de Apel București l-a condamnat, pe 2 ianuarie 2015, la patru ani si patru luni de inchisoare cu executare si trei ani interdictia unor drepturi, printre care si dreptul de a fi director si administrator al unei societati sau de a coordona societati comerciale, in tara sau in strainatate. Milionarul a fost găsit vinovat pentru faptele de coruptie în dosarul privind intervenții în cauze de insolvență. Decizia nu este defiitivă.
5. Gigi Becali ocupă locul 12-13 în Top 300 Capital,cu o avere de 300 – 350 de milioane de euro. Afaceristul a fost condamnat în mai 2013 la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul schimbului de terenuri cu MApN.
În 20 mai 2013, Becali a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Alături de acesta au primit pedepse de câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină. Cei trei au fost încarceraţi în 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar în 10 iunie au fost transferaţi la Penitenciarul Jilava.
Becali a mai avut două condamnări definitive, respectiv una de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul sechestrării celor care i-au furat limuzina, şi una de trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”, pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Pedepsele i s-au contopit.
6. Gabriel Popoviciu  ocupă locul 14-15 în Top 300 Capital, cu o avere de 310-330 milioane de euro. În martie 2009, afaceristul a fost reținut de DNA, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.
7. Dinu Patriciu, împreună cu familia, ocupă locul 15 în Top 300 Capital cu o avere de 280-300 de milioane de euro. Miliardarul Dinu Patriciu a fosta achetat de către procurorii DNA în ceea ce priveşte modul în care s-au făcut privatizările, în perioada 1999-2000, a rafinăriilor Vega Ploieşti şi Petromidia Constanţa. Miliardarul a fost pus sub acuzare în această anchetă.  Cercetările au început în urmă cu aproape 8 ani, după ce miliardarul a fost trimis în judecată pentru manipularea pieţei de capital în procesul Rompetrol I. Atunci, procurorii au observat mai multe nereguli în procesul de privatizare şi post privatizare a Rompetrol Rafinare SA – complexul Petromidia Constanţa. În Rompetrol I, Patriciu a fost achitat de Tribunalul Bucureşti, dar DIICOT a declarat apel. Afaceristul a decedat anul trecut.
8. Dan Voiculescu  ocupă locul 18 Top 300 Capital, cu o avere de 230-250 de milioane de euro.
La sfârșitul anului 2008, Dan Voiculescu a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție, fiind acuzat de utilizarea în 2003 a influenței sale, în calitate de lider al unui partid aflat la guvernare, pentru achiziționarea de către Grivco a pachetului majoritar de acțiuni al Institutului de Cercetări Alimentare. Dosarul a fost trimis la Înalta Curte de Casație și Justiție, având în vedere calitatea lui Voiculescu de membru al parlamentului. Judecarea procesului a fost amânată până în noiembrie 2010 de șapte ori. În decembrie 2010, Dan Voiculescu a fost audiat, acesta susținând că dosarul ar fi o comandă politică a lui Traian Băsescu. Au urmat șase noi amânări, procesul a înaintat, a fost mutat în urma demisiei lui Voiculescu din Parlament de la Înalta Curte de Casație și Justiție la Tribunalul București. În data de 26 septembrie 2013 a fost condamnat de Tribunalul București la 5 ani de închisoare pentru infracțiunea de spălare de bani. Împotriva sentinței au formulat apeluri atât DNA, cât și Voiculescu și alți coinculpați, apeluri care au fost dezbătute la Curtea de Apel București în 4 și 5 august 2014. În data de 8 august 2014 Curtea de Apel București a admis apelul DNA în ceea ce-l privește pe Dan Voiculescu, a schimbat încadrarea juridică a faptelor reținute în seama sa, și i-a majorat pedeapsa la 10 ani de închisoare.
9. George Copos ocupă locul 26 în Top 300 Capital, cu o avere de 152-155 de milioane de euro.
Pe 29 decembrie 2008, George Copos a fost trimis în judecată în Dosarul Loteria II, fiind învinuit de manipularea pieței de capital.
Pe 4 martie 2014, George Copos a fost condamnat la trei ani și opt luni de închisoare cu executare în Dosarul Transferurilor. Pe 25 august 2014, George Copos a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare în Dosarul Loteria I, în care a fost găsit vinovat de evaziune fiscală în formă continuată.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*