Ultimele stiri

Un timișorean a construit casa perfectă, care se încălzește de la soare. Cum este posibil

casa pasiva

Dan Stoian a reușit performanța de a realiza economii serioase în ceea ce privește încălzirea casei sale, după ce a implementat o metodă inedită în țara noastră. Timișoreanul, de profesie arhitect, a construit în anul 2012 prima casă pasivă din județul Timiș, lângă orașul de pe Bega, în localitatea Dumbrăvița.

Locuința are o suprafață de 145 de metri pătrați și este încălzită doar cu energia electrică produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice montate pe acoperișul clădirii. Mai mult, casa pasivă are un nivel ridicat de confort, un aport continuu de aer proaspăt datorită unui sistem de ventilație performant și cu un consum foarte redus de energie pentru încălzire.

Astfel, am putut afla de la arhitectul timișorean că în lunile de iarnă, factura la întreținere pentru această locuință unicat în județul Timiș a fost de cel mult 200 de lei pe lună.„Casa pasivă am construit-o pentru mine. În România, acest produs este o noutate, dar în străinătate astfel de case se construiesc încă din anii ’80. Toate elementele construcției sunt gândite astfel încât să contribuie la crearea unei case cu consum scăzut de energie, începând de la termoizolație și până la ferestre. Costul de  întreținere este scăzut, în primul an am plătit 150-200 de lei pe lună pentru încălzire, răcire și consumul electric casnic”, a explicat Dan Stoian.

Arhitectul timișorean, care este și proiectantul casei pasive, povestește că a investit peste 100.000 de euro în ridicarea clădirii, cu 15 -20 % costuri mai mari față de construirea unei locuințe obișnuite, însă  investiția va fi amortizată în aproximativ zece ani.

“Cel mai mare consum la o casă în climatul nostru este energia folosită pentru încălzire, și poate vara și pentru răcirea sa. Casa pe care am construit-o este reacordată doar la sistemul de electricitate, ea folosește pentru încălzire o pompă de căldură, am făcut acest lucru pentru a putea compensa foarte ușor, de exemplu, energia electrică pe care o consumăm cu energia electrică produsă prin panouri fotovoltaice, pe care le-am amplasat pe acoperiș”, a mai precizat Dan Stoian.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*