Ultimele stiri

25 de ani de la Revoluție sărbătoriți cu muzică rock. Riblia Čorba, Bajaga i Instruktori, Pro Musica şi Phoenix concertează la Timișoara

Cele mai îndrăgite formaţii rock din Serbia şi din Timişoara, trupe care au o profundă legătură cu istoria şi destinul Timişoarei vor concerta în 20 decembrie 2014, în Piaţa Victoriei, în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în decembrie 89. De la ora 19.00 vor urca pe scenă trupele Riblia Čorba, Bajaga i Instruktori, Pro Musica şi Phoenix.

Legendara formaţie sârbească Riblja Corba (Ciorbă de peşte) a luat fiinţă la 15 august 1978, la Belgrad în formula Bora Đorđević la voce, chitară acustică şi compozitor, Miša Aleksić la chitară bass, Miroslav “Vicko” Milatović la tobe şi Rajko Kojić la chitară. Primul concert al lor a fost în acelaşi an, la 8 septembrie, în Elmir – undeva prin Zrenjanin. De-a lungul anilor, formaţia a trecut prin mai multe schimbări de componenţă şi a lansat o sumedenie de albume, cel mai recent dintre acestea fiind „Uzbuna”, acum doi ani.

Bajaga i Instruktori, o trupă foarte iubită în Banat, a cântat pentru prima dată în Timişoara la câteva zile după Revoluţia din 1989. De-atunci a susţinut nenumărate concerte în oraşul de pe Bega. De-a lungul anilor trupa al cărui lider este Momcilo Bajagic a editat albumele  “Sa druge strane jastuka” (1985), “Jahači magle” (1986), “Prodavnica tajni”(1988), “Muzika na struju” (1993),  “Od bižuterije do ćilibara” (1997) , “Zmaj od Noćaja” (2001), “Šou počinje u ponoć” (2005) şi “Daljina, dim i prašina” (2012). Îndrăgita trupă Bajaga i Instruktori rămâne în conştiinţa fanilor prin hituri ca: Gore Dole, Plavi Safir, Ruski Voz sau 442 do Beograda. Bajaga i Instruktori împlinește anul acesta 30 de ani de activitate.

Pro Musica, una din trupele de legendă ale Timişoarei a revenit pe scenă după 21 de ani, într-un concert aniversar care a avut loc pe data de 5 octombrie 2014 la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timişoara şi care s-a bucurat de un mare succes la în rândul publicului de toate vârstele. Ilie Stepan, Dixie Krauser, Grigore-Bujor Hariga, Lica Dolga, Mario Florescu, Doru Apreotesei, Doru Eugen Iosif, Horea Crişovan, George Găină şi invitaţii Radu Rotaru, Dana Borteanu şi Vera Ciocan au construit pe scenă o frumoasă poveste sub motto-ul  «Vreme trece, vreme vine… Toate-s vechi şi nouă toate», versurile de început din Glossa lui Mihai Eminescu.

Formaţia Phoenix, care nu mai are nevoie de nicio prezentare, una dintre primele trupe de muzică rock din România a demonstrat şi demonstrează în continuare că este un reper important în existenţa şi spiritul oraşului Timişoara. Înfiinţată în anul 1962 sub titulatura “Sfinţii”, Phoenix a hrănit spiritual generaţii de români şi a lansat mari muzicieni şi piese nemuritoare. În 20 decembrie 2012 am sărbătorit 50 de ani de Phoenix într-un spectacol magistral la Timişoara, în Piaţa Victoriei, împreună cu: Gheorghe Zamfir, Grigore Leşe, Vlad Miriţă, Marius Mihalache, Moni Bordeianu, Dorel Vintilă, Valeriu Sepi, Nicu Covaci.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*