Ultimele stiri

5000 de medici solicitați pentru combaterea epidemiei de Ebola

Comisia Europeană (CE) a început un tur al capitalelor europene pentru a solicita un efort suplimentar în vederea combaterii epidemiei de Ebola în Africa, care ar putea include şi mobilizarea a 5.000 de medici şi a „mii de îngrijitori”, a anunţat o sursă europeană.

 

Comisarii europeni Christos Stylianides (Ajutor Umanitar) şi Vytenis Andriukaitis (Sănătate) ar fi stabilit contacte în acest sens cu cele 28 de state membre UE, deoarece, având în vedere „gravitatea situaţiei, este necesară o reacţie imediată”, a adăugat această sursă.

„Comisarii europeni au solicitat mai mult personal medical şi (mai mulţi) epidemiologi pe teren”, a anunţat Enrico Brivio, un purtător de cuvânt al Comisiei.

Vytenis Andriukaitis a scris despre aceste eforturi miercuri, într-o postare pe Twitter. „Am făcut apel la miniştrii din 14 state membre, le-am cerut să trimită mai mult personal medical în ţările afectate de Ebola, răspunsuri pozitive”, se menţionează în postarea comisarului european pentru Sănătate.

El ar urma să-şi continue contactele cu miniştrii din toate statele membre, în timp ce Christos Stylianides, coordonator al UE pentru lupta împotriva epidemiei de Ebola, efectuează demersuri similare pe lângă oficialii guvernamentali din aria sa de competenţe, a precizat aceeaşi sursă.

CE solicită mobilizarea a „5.000 de medici şi a mii de îngrijitori”, dar şi „mai multe mijloace financiare şi logistice, în special în materie de transport”, a explicat sursa.

Acest personal medical „poate fi de compoziţie mixtă”, incluzând „medici trimişi şi finanţaţi de statele membre”, personal mobilizat în cadrul programelor cofinanţate de UE, precum şi voluntari ai ONG-urilor.

Comisia a semnalat deja nevoia presantă de epidemiologi şi de echipe mobile pentru a putea lupta împotriva epidemiei în satele şi în zonele izolate.

Reveniţi la jumătatea lunii noiembrie dintr-o misiune în cele trei ţări cele mai afectate de epidemie – Sierra Leone, Liberia şi Guineea -, cei doi comisari europeni au decis să accelereze ritmul mobilizării europene, dată fiind „gravitatea situaţiei” din teren, a explicat sursa.

„Trebuie făcut totul pentru a stimula un răspuns, nu putem aştepta”, a insistat sursa pentru AFP. Mijloacele UE pentru combaterea epidemiei urmează a fi discutate într-o reuniune, luni, a miniştrilor Sănătăţii din statele membre.

UE s-a angajat până acum să deblocheze peste un miliard de euro pentru lupta împotriva Ebola, din care CE a pus la dispoziţie 373 de milioane.

La faţa locului, „solidaritatea europeană este tangibilă şi nu teoretică”, dar „trebuie făcut mai mult” pentru a „consolida coordonarea”, a pledat Stylianides în faţa Parlamentului European după întoarcerea din Africa.

 

Preluat de pe mediafax.ro

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*