Ultimele stiri

A fost zi de doliu la Timișoara. Peste 500 de persoane au mărșăluit pentru eroii căzuți în decembrie 1989

Mai bine haimana decât trădător, mai bine huligan decât dictator. Mai bine golan decât activist, mai bine mort decât comunist”- refrenul care a făcut istorie, dar și refrenul cu care peste 500 de timișoreni și-au început, miercuri seara, marșul în memoria celor decedați la Timișoara în decembrie 1989. Timp de aproximativ două ore, membrii ai Peluzei Sud, studenți, timișoreni care și-au pierdut rude în timpul Revoluției, dar și persoane ce doreau pur și simplu să păstreze vie memoria celor căzuți în decembrie 1989 au ieșit pe străzile orașului pentru a marca cum se cuvine ziua în care primii revoluționari au murit.

Ca în fiecare an, s-a plecat din Piața Maria. Cu lozinci precum „Păcat, păcat de sângele vărsat”, „Timișoara” sau „Iliescu vinovat pentru sângele vărsat „ s-a pornit înspre Catedrala Mitropolitană, unde s-a făcut o scurtă oprire.  Aici militanții au urcat pe scările bisericii și au strigat pentru eroii căzuți în decembrie ’89. “Cinste lor, cinste lor, cinste lor eroilor” a răsunat toată Piața Victoriei.

Plimbarea a continuat cu o oprire la Operă, unde cei prezenți la marș au îngenunchiat și spus o rugăciune pentru cei ce au murit la Revoluție. Ulterior, s-a pornit după programul obișnuit spre Memorialul Revoluției și spre Cimitirul Eroilor, destinația finală, unde au fost depuse și coroanele pe care cei prezenți le-au cărat încă din Piața Mariei.

Ziua de 17 decembrie a fost declarată, printr-o hotărâre de Consiliu Local, zi de doliu la Timișoara. Astfel, în cinstea celor ce au murit luptând pentru libertate,  toate instituțiile publice au arborat drapelul național, lumânările au ars toată ziua pe scările Catedralei Mitropolitane și în Piața Victoriei, iar căsuțele de la Târgul de Crăciun au fost închise în semn de respect.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*