Ultimele stiri

A plecat din România fără un ban în buzunar, iar acum conduce o afacere de succes unică în lume. „Sunt de profesie descurcăreţ”

A plecat la Paris, la studii, în speranţa că apoi îşi va găsi un loc de muncă mai bine plătit în România. Din Franţa însă, nu a mai ajuns acasă, ci a luat drumul unei ţări şi mai îndepărtate: Cambodgia. Este povestea lui Valentin Pawlik, un român care acum conduce un business unic în lume, la peste 8.000 de kilometri distanţă de ţara natală.

A plecat la Paris, la studii, în speranţa că apoi îşi va găsi un loc de muncă mai bine plătit în România. Din Franţa însă, nu a mai ajuns acasă, ci a luat drumul unei ţări şi mai îndepărtate: Cambodgia. Este povestea lui Valentin Pawlik, un român care acum conduce un business unic în lume, la peste 8.000 de kilometri distanţă de ţara natală.

http://www.gandul.info/financiar/a-plecat-din-romania-fara-un-ban-in-buzunar-iar-acum-conduce-o-afacere-de-succes-unica-in-lume-sunt-de-profesie-descurcaret-14401207

În căutarea unui trai mai bun, mulţi români aleg să părăsească ţara natală. În vreme ce unii pleacă doar temporar la muncă în străinătate, alţii aleg să se stabilească definitiv peste granţe.
Cei mai norocoşi dintre ei îşi deschid chiar propriile afaceri, pe care le conduc cu succes. Un exemplu în acest sens este şi un bărbat din Târgu Mureş, care, aflat la peste 8.000 de kilometri distanţă de România, şi-a pus pe picioare o afacere profitabilă, unică în lume.
Valentin Pawlik a plecat din ţară în urmă cu aproape 15 ani. A ajuns tocmai în Cambodgia, unde şi-a deschis singurul complex de corturi de lux de pe glob.
„4 Rivers Floating Lodge” este, de fapt, un hotel de 2.000 de metri pătraţi, format din 18 corturi. Pawlik a investit un milion de dolari pentru a aduce plasmele şi wi-fi-ul pe malul râului Tatai, acolo unde se află complexul. Locul a găzduit până acum mii de turişti, dar şi jurnalişti de la New York Times sau Guardian. Preţul pentru noapte în corturile de la 4 Rivers porneşte de la 200 de dolari.
Absolvent de inginerie mecanică, Valentin Pawlik nu a profesat niciodată în domeniul pentru care s-a pregătit. A lucrat în toate domeniile, de la materiale electrice şi construcţii în lemn la marketing. Se consideră „de profesie descurcăreţ” şi spune că „să conduci oameni e cea mai bună şcoală”.
În urmă cu peste un deceniu a plecat la Paris, fiind admis la o prestigioasă şcoală post-universitară. Spera să găsească uşor o firmă franceză care lucrează şi în România şi să se întoarcă acasă. Însă şi-a dat rapid seama că „la Paris, covrigii nu sunt buni şi câinii nu îi poartă pe coadă”.
După trei ani, „sătul de birocraţia franceză”, Valentin a trecut printr-o nouă schimbare. „Din întrebare în întrebare, din prieten în prieten”, românul a întâlnit doi francezi care organizau croaziere în Cambodgia, pe fluviul Mekong: „Aveau nevoie de un director general şi au văzut în mine ceva ce eu nu văzusem”, povesteşte acesta.
Deşi nu lucrase niciodată în turism, nu fusese până atunci în Asia şi nu văzuse un vapor decât la televizor, a acceptat provocarea. Aşa a ajuns în Cambodgia, o ţară care, a povestit e el pentru gândul, îţi oferă doar două opţiuni: fie o iubeşti, fie o urăşti: „Încă nu s-a văzut omul care să-i rămână neutru”, spune Valentin.
În 2009, după cinci ani în care a condus firma francezilor, a decis să îşi încerce norocul pe cont propriu, simţind că va da lovitura. La început, plănuia să-şi deschidă un complex de cabane plutitoare din lemn, pe malul Tataiului. În timp ce desena planurile, sora lui – care l-a urmat în Cambodgia şi care îl ajută cu designul interior – a găsit câteva corturi mari, de vânzare pe internet.
„Din punct de vedere tehnic şi al marketingului, ideea mi s-a părut excelentă. Corturile sunt mai uşoare decât o cabană şi se montează mai uşor”, a explicat Valentin.
Astfel, tot complexul a fost terminat în şapte luni. Cât despre locul unde au fost amplasate corturile, Valentin spune că a fost cel mai uşor lucru. „Am prieteni români care lucrează în conservarea pădurilor din Cambodgia. Am vizitat de câteva ori satul Tatai din masivul Cardamom şi m-a cucerit imediat. E de o frumuseţe deosebită: jungla virgină, munţii, râurile largi, totul este superb”, a spus antreprenorul.
Pawlik susţine că a pornit proiectul de la zero, cu ambiţie, idei originale şi un milion de dolari luaţi cu împrumut de la un american care trăieşte în Cambodgia.
Cu toate astea, lui Valentin Pawlik îi lipseşte România. Se întoarce acasă în fiecare an, atras de oraşul natal şi de prieteni.
„Din păcate, din cauza sezonului de vârf de aici (n.r. Cambodgia), nu pot să petrec vacanţa de iarnă în ţară. Nici nu vă puteţi imagina cât îmi lipseşte un Crăciun alb”, a adăugat el în cele din urmă.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*