Ultimele stiri

Adrian Orza: “Consilierii locali și județeni sunt nişte marionete în mâna preşedintelui partidului”

Schimbarea Codului Electoral este dur criticată de consilierul local Adrian Orza. Acesta trage un semnal de alarmă și atrage atența că la modul în care stau acum lucrurile, schimbările ce se încearcă făcute vor fi unele doar de fațadă.

Mai exact, fostul țărănist nu este de acord ca aleșii locali să fie desemnați pe listă de partid. El vede necesar votul uninominal petru consilierii locali și județeni, spunând că situația actuală duce în punctul în care consilierii nu sunt altceva decât niște marionete în mâinile partidului din care ac parte.

„De foarte mult timp se vorbeşte de introducerea votului uninominal la consilierii locali şi judeţeni. Se pare că nu este nicio intenţie în acest sens, ei vor fi în continuare aleşi pe liste. Preşedinţii de partid pot foarte uşor ca în momentul în care aceştia nu răspund cerinţelor partidului, să îi elimine. Aceşti consilieri sunt nişte marionete în mâna preşedintelui partidului. Aceşti consilieri trebuiau aleşi pe circumscripţii eletoctorale. Interesul cetăţeanului nu este considerat în acest proces de selecţie.  Bineînţeles că nu se doreşte asta. Nu este o decizie definitivă pentru că legea nu s-a modificat încă. Sunt persoane din societatea civilă care le cer celor în măsură să impună şi alte modalităţi (…)Niciun consilier nu va avea curajul să voteze altfel decât  i se dictează de la partid. Nu va avea curaj să-și spună propria părere sau dacă o va spune, o va spune voalat.  ”, a explicat fostul țărănist.

Orza spune că în Canada consilierii merg din uşă în uşă şi discută cu ceţenii, nu sunt votaţi pentru că au fost propuşi pe liste de partid. În plus, consilierul critică dur și modalitatea în care sunt aleși președinți de CJ.

“Păstrarea alegerii preşedinţilor de Consiliu Judeţean dintr-un tur de scrutin este o formulă de a-i perpetua pe cei aflaţi în funcţie şi, pe de altă parte, nedând posibilitatea altor persoane care doresc să candideze să aibă şanse cel puţin egale. Treaba cu consilierii locali şi judeţeni, nealegerea lor uninominală şi menţinerea lor ca masă de manevră la îndemâna şefilor de organizaţii, nu face nimic bun”.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*