Ultimele stiri

AFP: Succesul lui Klaus Iohannis, o victorie a democraţiei în România şi în Europa Centrală şi de Est

Klaus Iohannis

Românii au exprimat „setea pentru democraţie” în scrutinul prezidenţial desfăşurat duminică, câştigat de Klaus Iohannis, dar noul preşedinte, care promite combaterea corupţiei în acest stat fost comunist, va avea o sarcină enormă, comentează Agenţia France Presse, transmite Digi24.ro.

„Klaus Iohannis, în vârstă de 55 de ani, primar al oraşului Sibiu şi membru al comunităţii germane, a primit 54% la sută din voturi, oferindu-i o înfrângere usturătoare premierului social-democrat Victor Ponta, care era favorit potrivit sondajelor. Scrutinul prezidenţial era considerat crucial pentru România – a doua ţară cea mai săracă din UE după Bulgaria -, dar şi pentru întreaga Europă Centrală, unde s-a înregistrat un regres al democraţiei în ultima vreme, în special în Ungaria, unde există tensiuni din cauza crizei ucrainene”, explică Agenţia France Presse, citat de Mediafax.

„Iohannis este o personalitate atipică pe scena politică: de etnie germană, de confesiune protestantă, într-un stat în care aproape 90% din populaţie este ortodoxă, alergic la polemici şi derutat în faţa camerelor de luat vederi”, notează AFP.

„Imediat după scrutin, acest om descris de apropiaţi ca fiind riguros şi determinat, a demonstrat că nu este dispus să facă vreun pas înapoi de la promisiunile făcute în campania electorală”, adaugă AFP, precizând că Iohannis probabil va trebui să coabiteze cu premierul Victor Ponta, care a exclus posibilitatea demisiei.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*