Ultimele stiri

Alertă, bagaj suspect, la aeroportul din Timișoara. Ce s-a întâmplat

alarma aeroport timisoara

Aeroportul Internaţional Timişoara a fost în cursul zilei de astăzi scena unui exerciţiu de alarmare cu privire la un bagaj suspect, găsit în parcare.

Scenariul a prevăzut că, în jurul orei 9.00, în timpul patrulării în parcarea auto, un agent de securitate a descoperit un obiect abandonat. Acesta a anunţat imediat specialiştii din cadrul Direcţiei SRI a Judeţului Timiş care împreună cu echipa de evaluare a ameninţării a constatat că bagajul este suspect, deoarece nu avea nicio etichetă şi nu putea fi identificat proprietarul, şi în consecinţă, exista posibilitatea să conţină explozibil.

Imediat s-a dat alarma. A fost anunţată rapid echipa pirotehnică de intervenţie a S.R.I. Timiş. Pasagerii, angajaţii companiilor aeriene şi ai aeroportului care se aflau în terminal sau în vecinătatea amplasamentului coletului suspect au fost evacuaţi şi, în paralel, a fost izolată şi delimitată zona de pericol. Personalul aeroportului a evacuat echipamentele şi utilajele de deservire a aeronavelor din zona de parcare şi a restricţionat parcarea aeronavelor, ca acestea să nu fie amplasate la o distanţă mai mică de 200 m faţă de obiectul periculos.

Autospecialele Salvare şi Stingere Incendii ale aeroportului s-au plasat chiar la limita razei de siguranţă, fiind pregătite să intervină în caz de nevoie, după neutralizarea bagajului.

Îndată ce au sosit specialiştii de la SRI, pachetul a fost ridicat cu ajutorul robotului, după care a fost scanat cu un aparat cu raze X. Pentru siguranţă, s-a luat decizia de neutralizare a bagajului suspect, astfel încât acesta a fost amplasat în siguranţă într-o zonă mai izolată şi neutralizat.

“Este foarte important ca periodic să testăm viteza de reacţie, dar şi modul de organizare şi intervenţie a tuturor structurilor care ar putea fi implicate într-un astfel de incident. Astfel, putem identifica posibilele puncte slabe şi să reuşim să le corectăm din timp. Cred ca exerciţiul a demonstrat că, în cazul unei ameninţări reale, aeroportul este pregătit cu toate forţele să intervină rapid.”, a declarat Dan Idolu, directorul Aeroportului Timişoara.

Exerciţiul a fost realizat împreună cu Direcţia SRI a judeţului Timiş şi a avut sprijinul logistic din partea dispozitivelor Poliţiei de Frontieră şi Poliţiei Transporturi Aeriene, cu atribuţii în cadrul aeroportului.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*