Ultimele stiri

Alpinistul timișorean Horia Colibășanu se pregătește intens pentru escaladarea Vârfului Everest

Horia Colibășanu, alpinistul român cu cele mai bune performanțe la altitudine extremă, vrea să marcheze peste doar câteva luni o nouă premieră în România. Timișoreanul în vârstă de 36 de ani va escalada cel mai înalt loc de pe Pământ într-un mod special, de-a dreptul periculos. Horia vrea să cucerească Vârful Everest, 8.848 de metri, cu propriile forțe fizice și psihice, adică fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor.

Timișoreanul este singurul român care a atins trei dintre cele mai periculoase vârfuri din lume, Annapurna, K2 și Dhaulagiri, iar în perioada martie – mai 2014 va participa la o nouă expediție în Himalaya. Partenerul său va fi slovacul Peter Hamor, care are în palmares zece vârfuri de 8.000 de metri și este considerat unul dintre cei mai buni alpiniști din lume, în acest moment.

Horia a anunțat de curând pe internet că sunt bani pentru ascensiunea Vârfului Everest, cam puțini,cei drept, puțin peste 6.800 de lei. “Cam 77 de bani pe metri. Ce ar fi în spatele cifrei ce reprezintă înălțimea Everestului nu e doar o lungime. Nu sunt doar două luni de expediție departe de casă, de familie și prieteni. Nu sunt crevase, furtuni, corturi rupte de pietre și avalanșe. Nu sunt nici măcar degete înghețate, gâtlejul dureros de la aerul rece și uscat al Tibetului sau picioare care abia te țin. Ceea ce e cu adevărat, pentru mine, e o încercare la limitele ființelor umane, în aerul rarefiat prin care zboară avioanele, contra cronometru în zona morții, din care după ce atingi vârful trebuie să ieși cât mai repede”, a scris alpinistul timișorean.

“Cealaltă cifra poate însemna o grămăjoară considerabilă de echipament. Bocanci călduroși, o coardă nouă, un aragaz pentru topit zăpada și un cort care să reziste uraganelor Himalayei. O bagatelă din a cărei lipsă în trecut, alpiniștii mai săraci, ruși sau polonezi, piereau pentru că nu își permiteau să și le cumpere decât la mâna a doua, uzate și îmbătrânite. La fiecare metru urcat, la fiecare pas, undeva în spate stă o comunitate care mă sprijină. Ca în orice întreprindere îndrăzneață, succesul nu e asigurat. Dar cocoțat pe vârf sau nu, dacă mă voi întoarce cu bine se va datora, în mod sigur, și vouă, oamenilor cu tricouri galbene. Oamenilor “Made in TM”, mulțumesc”, le transmite Horia Colibășanu celor care l-au sprijinit financiar.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*