Ultimele stiri

„Am obţinut consensul ca bugetul Apărării să atingă 2% din PIB din 2017. Nu trebuie să stăm să aşteptăm ca alţii să ne asigure securitatea” a declarat Iohannis

Klaus Iohannis

Preşedintele României s-a reunit ieri cu toate partidele parlamentare pentru a încheia primele consultări de la preluarea mandatului. Tema dezbătută a fost cea a consensului politic pentru asigurarea unei finanţări corecte a Armatei, respectiv bugetul apărării.

Iohannis a arătat că, deşi suntem membru al NATO, ”lucrul acesta nu înseamnă că trebuie să stăm şi să aşteptăm ca alţii să ne asigure securitatea, plătind din bugetete ţărilor proprii, pentru noi”.
“Am chemat astăzi partidele parlamentare la consultări pentru a le propune, pentru prima dată în 25 de ani de la Revoluţie, încheierea unui acord asumat de întregul spectru politic pentru domeniul apărării. Am obţinut consensul necesar pentru ca bugetul alocat apărării să atingă nivelul de 2% din PIB în 2017. Mai mult, am propus ca acest nivel să fie considerat un nivel minim care să fie păstrat pentru cel puţin 10 ani, în perioada 2017 – 2027. În acest fel, se realizează predictibilitatea pentru acest sector vital.” , a declarat Klaus Iohannis.
„Este obligatoriu ca aceste fonduri, ce vor reprezenta un efort bugetar al întregii ţări, să fie alocate cu responsabilitate în programe de înzestrare cu adevărat necesare Armatei. Acest demers poate deschide calea cooperării tehnologice între firmele de profil din România şi cele ale aliaţilor noştri, constituind o oportunitate pentru industria naţională de apărare. Putem vorbi de locuri de muncă şi de apariţia unor unităţi de producţie pe teritoriul naţional.” ,  a mai adăugat acesta.
„Respectul clasei politice pentru militarii noştri şi pentru sacrificiul lor trebuie să se manifeste, în primul rând, prin asigurarea mijloacelor necesare pentru îndeplinirea misiunilor specifice.”, a susţinut preşedintele.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*