Ultimele stiri

Ana Blandiana, parte a comunității Universității de Vest din Timișoara. Ce gest LĂUDABIL a făcut înainte de 1989

ana blandiana

Poeta Ana Blandiana este, începând de astăzi, parte a comunității Universității de Vest din Timișoara. Scriitoarea născută în capitala Banatului în anul 1942, care este și președintele Fundației Academia Civică, a primit cea mai înaltă distincție academică, și anume titlul de Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum.

Aula Magna a universității timișorene a reunit, în această dimineață, personalități publice, scriitori, membri ai comunității academice, precum și numeroși studenți ai instituției. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, a ținut să precizeze faptul că “universitatea noastră trăiește astăzi încă un moment de excepție, acordarea titlului Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum scriitoarei Ana Blandiana, una din vocile importante ale literaturii române contemporane, dar și unul dintre reperele morale ale societății de azi”. Rectorul UVT mai spune ca evenimentul a fost gândit și în contextul celor 25 de ani de la Revoluție, având în vedere simbolul pe care Ana Blandiana îl reprezintă în lupta pentru libertate civică în România.

„Sunt emoționată pentru că mi se întâmplă acest lucru în orașul în care m-am născut”, a spus Ana Blandiana la începutul discursului susținut în Aula Magna. De asemenea, poeta a vorbit și despre rezistențe prin cultură în perioada comunistă. „Acest tip de rezistență era în fond o împotrivire la moartea intelectuală, o formă de supraviețuire. Această supraviețuire prin cultură nu spera să înfrângă comunismul, dar încerca să-i contracareze și să-i diminueze efectele asupra celor mai profunde celule ale spiritului colectiv”, a afirmat Ana Blandiana.
Săptămâna trecută, Universitatea a acordat cea mai înaltă distincție academică îndrăgitului actor Florin Piersic, într-un moment mai amplu dedicat sărbătoririi Zilei Naționale a României.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*