Ultimele stiri

Angela Merkel, recompensată cu un premiu pentru pace pentru declarațiile sale privind responsabilitatea Germaniei în istorie

Angela Merkel

Premiul pentru Pace al Seulului, o distincție în valoare de 200.000 de dolari, a fost atribuit miercuri cancelarului german Angela Merkel pentru recunoașterea „responsabilității permanente” a Germaniei în privința crimelor naziste, informează AFP.

Cancelarul german este cel de-al 12-lea laureat al acestui premiu creat în 1990 și decernat până acum unor personalități precum secretarul general al ONU Ban Ki-moon sau disidentul ceh Vaclav Havel sau unei organizații precum Medici fără Frontiere.

Conform juriului de decernare a premiului, Angela Merkel a acționat pentru „conștientizarea la nivel global a demnității umane, cerând iertare și asumând responsabilitatea pentru crimele comise în timpul războiului”.

Angela Merkel a vorbit cu regularitate în ultimii ani despre „responsabilitatea” Germaniei în Holocaust. „Lupta împotriva antisemitismului este sarcina noastră”, a afirmat ea chiar în urmă cu două zile, într-un discurs susținut în fața Porții Brandenburg, în centrul capitalei germane și la câteva sute de metri de Memorialul Holocaustului, la aproape 70 de ani de la căderea celui de-Al Treilea Reich.

Motivația premiului vizează implicit și Japonia, căreia Coreea de Sud îi reproșează că nu a făcut suficient pentru a-și cere iertare pentru brutalitatea ocupației japoneze a peninsulei coreene între 1910 și 1945.

Majoritatea istoricilor evaluează la 200.000 numărul acestor femei, care proveneau din Coreea, dar și din China, Indonezia, Filipine și Taiwan, informează Agerpres.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*