Ultimele stiri

Aproape două milioane de români îşi serbează onomastica, de Sfântul Ioan. Obiceiuri pentru spor și sănătate

sf ioan botezatorul

În fiecare an, pe 7 ianuarie, credincioșii îl sărbătoresc pe Sf. Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan. De asemenea, Sf. Ioan este ultimul profet important din Vechiul Testament și face trecerea spre etapa Noului Testament.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, aproape două milioane de români, majoritatea bărbați, își serbează onomastica astăzi, cu ocazia sărbătorii Sf. Ioan Botezătorul.

În această zi se păstrează unele tradiții vechi de secole. Astfel, gospodinele aduc la biserică pâinici, colaci, cozonaci, brânză și ouă și se sfințește un vin alb care se bea la masă. Apoi, pachete cu mâncare și vin sunt împărțite săracilor, dar și celor care poartă numele Ioan. În această zi, nu se bea vin roșu.

Din această zi, timp de trei zile, casa se stropeşte cu aghesmă mare, exceptând baia. Totodată, femeile care poartă numele de Ioana pregătesc şi împart prietenilor de familie, covrigi cu ou, o delicatesă specifică în Câmpulung Muscel, după care se bea teiată, o băutură pregătită din flori de tei, dovedită a fi un tonic pentru trup şi suflet.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*