Ultimele stiri

Arheologii din Timișoara descoperă vestigii și artefacte fără să mai sape. Cum este posibil

arheolog

Cel mai performant laborator de geofizică din România se găsește la Universitatea de Vest din Timișoara, din această toamnă. Specialiștii din cadrul Departamentului de Geogragie, în care a fost realizat laboratorul, dar și geografi sau fizicieni pot lucra cu echipamente de ultimă generație.

Cu ajutorul acestora, de exemplu, arheologii pot afla unde se află ascunse vestigii sau artefacte fără să sape, doar scanând terenul. Mai mult, și cât de poluată este o apă din subteran se poate afla tot prin această procedură.

Laboratorul unic în țara noastră a fost realizat cu bani de la Uniunea Europeană, în cadrul unui proiect transfrontalier Ungaria-România, a cărui valoare se ridică la aproape 700.000 de euro. 250.000 de euro din această sumă au fost folosiți pentru realizarea laboratorului din Timișoara, iar restul pentru construirea a două laboratoare la Universitatea de Szeged.

„Acest laborator ne permite să aflăm multe informații despre ceea ce este în substrat. Adică nu suntem obligați să săpăm, ci utilizând aceste aparate foarte moderne, putem să scanăm suprafața topografică și să aflăm ce este dedesubt, fie că sunt artefacte sau urme de locuire, care au o importanță arheologică, fie că urmărim probleme de mediu, cum este poluarea substratului, diferite resurse naturale care se găsesc în substrat”, a declarat Alexandru Onaca, asistent universitar în cadrul Departamentului de Geografie.

Gama vastǎ de activităţi desfǎşurare pe parcursul implementǎarii  proiectului constituie fundamentul unor viitoare programe de cercetare pentru prezervarea patrimoniului cultural, creşterea siguranţei arealelor naturale cu probleme de mediu şi vor contribui la atragerea de noi fonduri comunitare europene în arealul de studiu.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*