Ultimele stiri

Asociaţia Pro Democraţia, din nou, cu ochii pe Primăria Timișoara! Ce documente refuză municipalitatea să facă publice

Primaria Timisoara

Fişele de post ale funcţionarilor publici din cadrul Primăriei sunt considerate documente cu caracter secret, astfel că instituția refuză să facă publice fişele de post ale purtătorului de cuvânt şi secretarului Consiliului Local. O demonstrează Asociația Pro Democrația, care a documentat la începutul anului această situație.

Astfel, Asociaţia Pro Democraţia a solicitat Primăriei, încă din 13 ianuarie, numele și fișa postului purtătorului de cuvânt. Primăria susține că „datorită volumului mare de informaţii solicitate, răspunsul va fi comunicat în termen de 30 de zile lucrătoare”. Un motiv lipsit de orice justificare, spun reprezentanții APD, căci datele solicitate aveau un nivel foarte scăzut de complexitate şi volum, fiind vorba de oferirea unui simplu nume de persoană şi copii după două documente ce se presupune a fi fost preexistente solicitării.

Primăria susține că documentele cerute conțin  „date personale”

Asociaţia Pro Democraţia a formulat, la începutul lunii martie, o reclamaţie administrativă, deoarece nu a primit răspuns cu privire la numele purtătorului de cuvânt şi nu s-au furnizat informaţii referitoare la fişa postului, corespunzătoare funcţiei. După încă un termen de 30 de zile, singurul document pus la dispoziţie de Primărie a fost copia dispoziţiei prin care a fost desemnat purtătorul de cuvânt.

Pentru celelalte solicitări, primăria susţine că informaţiile cerute sunt „date personale”, deoarece fişa postului face parte din dosarul profesional al funcţionarului public, care cuprinde atât date cu caracter personal cât şi profesional.

Situație similară, alt răspuns

Asociația Pro Democrația semnalează o situație similară, în care au solicitat atât Consiliului Local Timișoara, cât și Consiliului Județean Timiș, fișa postului secretarului general.

“Pentru a verifica dacă nu cumva acest răspuns – pe care îl considerăm în afara legii şi total atipic pentru practica generală din România – este poate totuşi o excepţie punctuală datorată sensibilităţii conducerii PMT faţă de subiectul purtatorului de cuvânt, am adresat o nouă solicitare de informaţie în baza legii 544/2001, în data de 28.03.2014, prin care ceream să ni se ofere o copie după fişa de post a secretarului Consiliului Local Timişoara. Mai mult, cu o solicitare similară ne-am adresat la aceeaşi dată şi Consiliului Judeţean Timiş (CJT) pentru a avea element de comparaţie în practica unei instituţii publice din acelaşi spaţiu geografic. Ambele răspunsuri vi le oferim anexat în documentele nr.6 (PMT), respectiv nr.7 (CJT).

Consiliul Judeţean Timiş a răspuns în termen de 2 zile lucrătoare, în data de 01.04.2014, oferindu-ne copia scanată a fişei postului secretarului CJT, document pe care există inclusiv semnătura de luare la cunoştiinţă a actualului ocupant al postului.

Primăria Municipiului Timişoara a răspuns, în data de 07.04.2014, cu un nou refuz explicit. Răspunsul negativ se bazează pe acelaşi argument oferit şi în cazul refuzului de a face publică fişa postului purtătorului de cuvânt al instituţiei”, transmit reprezentanții APD.

Opinia Asociației Pro Democrația cu privire la secretizarea fişelor de post ale Primăriei Municipiului Timişoara

“Respingem ca fiind nefundamentat legal argumentul PMT, în baza următoarelor:

1.            Fişa postului nu este un atribut al persoanei, ci un act oficial al instituţiei.

2.            Fişa postului unui funcţionar public nu conţine date cu caracter personal, aşa cum bine se poate vedea şi din documentul oferit de CJT şi de alte exemple accesibile pe paginile de Internet ale diverselor instituţii publice locale şi centrale din România. Aşadar nu se pune sub nici o formă problema protejării intereselor persoanei prin exceptarea de la publicare a datelor cu caracter personal şi, deci, referirea la  HG 432 / 23.03.2004 este irelevantă în context”.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*