Ultimele stiri

Atenție! Polițiștii locali susțin proiectul Timișoara Capitală Culturală! Îi amendează pe cei ce nu mențin orașul curat

În contextul candidaturii Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană, polițiștii locali sunt cu ochii pe cei ce aruncă deșeuri pe domeniul public, dar și pe cei ce-și lasă terenurile în paragină, ajungând astfel ca acestea să devină adevărate rampe clandestine care produc disconfort și lasă Timișoara să arate ca un oraș al nimănui.

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului atrag atenția persoanelor fizice și juridice că sunt obligate să respecte prevederile legale, în caz contrar riscând sancțiuni și chiar costurile generate de curățarea rampelor clandestine de deșeuri formate.

”După identificarea producătorului, respectiv deținătorului de deșeuri, acesta este obligat să suporte atât cheltuielile efectuate de autoritatea administrației publice locale, cât și sancțiunile contravenționale”, se arată în legea 101/2006 republicată.

Din evidențele Poliției Locale dar și ale societății de salubrizare Retim, s-au conturat locurile în care frecvent, în ciuda igienizărilor repetate, s-au constituit rampe clandestine de deșeuri. Vorbim de zone precum străzile Arieș, Ovidiu Balea, Liniștei sau Tiberi Rațiu. Aici polițiștii locali au descins de mai multe ori, și, în ciuda sanciunilor aplicate, lucrurile nu s-au remediat. Astfel, aceștia au apelat la o nouă metodă de cobatere a mizierie din aceasă zonă. Ca măsură preventivă, oamenii legii au distribuit Asociațiilor de proprietari/locatari, dar și tuturor celor care locuiesc în imobile private din jurul acestora, notificări prin care li se aduc la cunoștință sancțiunile pe care le riscă, precum și faptul că persoanelor care abandonează deșeuri în alte locuri decât cele destinate sau amenajate în acest sens li se pot imputa costurile apărute pentru efectuarea curățeniei.

Mai mult decât atât, în ultima lună, polițiștii locali au transmis Direcției de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara datele a 14 persoane depistate abandonând deșeuri pe domeniul public pentru a se lua măsurile de recuperare a sumelor alocate efectuării curățeniei, aceasta pe lângă sancțiunile aplicate.

Tot pentru menținerea unui oraș curat, polițiștii locali atrag atenția cetățenilor și cu privire la responsabilitățile pe care le au cu privire la respectarea legislației privind protecția mediului în perioada în care va demara acțiunea ”Curățenia de primăvară”, mai exact în perioada 16-29 martie 2015.

Astfel,  potrivit HCL 299/2012, se interzice proprietarilor de imobile, asociaţiilor de proprietari/locatari, instituţiilor publice, agenţilor economici scoaterea şi depozitarea pe domeniul public de deşeuri din amenajări interioare (moloz) şi deşeuri din curăţirea pivniţelor şi podurilor (praf de cărbune, ţigle, cărămizi, faianţă şi gresie sparte). În plus, este interzisă scoaterea şi depozitarea pe domeniul public a obiectelor de uz casnic/gospodăresc, deşeurilor vegetale rezultate din curăţirea arborilor plantaţi pe aliniamentele stradale şi a spaţiilor verzi din jurul imobilelor ce se colectează în cadrul acţiunilor ecologice (Curăţenia Generală de Primăvară/Toamnă) mai devreme de o zi faţă de cea în care este programată colectarea, precum şi după ziua în care este programată colectarea în zonele şi cartierele din municipiul Timişoara.

De asemenea, deșeurile care se colectează în perioadele de curățenie de primăvară și toamnă trebuie depozitate pentru a fi ridicate la bordura carosabilului, fără a împiedica circulaţia, resturile provenite din tăieri de corecţie (ramuri) tăiate la dimensiuni de maxim un  metru şi legate în snopi, deşeurile şi obiectele ce se colectează în cadrul acţiunilor ecologice, fiind interzisă amplasarea recipientelor de precolectare a deşeurilor pe trotuare de-a lungul bulevardelor şi căilor de circulaţie, pe spaţiile verzi, în parcuri, parcari, precum şi la o distanţă mai mică de 5 m de liniile de tramvai.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 – 1000 lei pentru persoane fizice şi de la 1000 – 2000 pentru persoane juridice, atrag atenția reprezentanții Poliției Locale.

str.Tibrului cu Ion Ratiu Str.Linistei colt cu str.Haga str.Intrarea Umbroasa L.Ovidiu Balea cimitirul evreiesc

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*