Ultimele stiri

Atenție, timișoreni! Ce trebuie să faceți atunci când subsolul se inundă

ploaie timisoara

Inundarea subsolurilor este o problemă cu care Timişoara se poate confrunta în timpul ploilor torenţiale din ultimele zile. Atunci când debitele sunt foarte mari şi depăşesc, pentru scurt timp, capacitatea de preluare şi transport a reţelei, sistemul intră sub presiune şi apa poate refula în subsoluri. În urma intervenţiilor prestate de Aquatim la solicitarea utilizatorilor, s-a constatat că toate aceste subsoluri inundate au avut iniţial altă destinaţie, fiind magazii, subsoluri tehnice, boxe etc.

Din cauza dezvoltării pieţei imobiliare, multe subsoluri au fost transformate în locuinţe, birouri sau spaţii comerciale. În aceste incinte s-au făcut, astfel, lucrări de modernizare, cum ar fi montarea instalaţiilor sanitare, ceea ce a implicat şi legarea subsolurilor la reţeaua publică de canalizare. Din păcate, legarea instalaţiilor interioare de canalizare la sistemul public s-a făcut în cele mai multe situaţii neautorizat, fără un proiect tehnic care să prevadă soluţiile tehnice adecvate pentru evitarea riscului de inundare al acestor spaţii, prin reţeaua publică, la ploi torenţiale.

Deţinătorii acestor spaţii sunt responsabili de asigurarea condiţiilor adecvate de conectare la reţeaua publică, conform art. 53 (3) din Regulamentul serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare: “imobilele cu subsoluri echipate cu instalaţii sanitare trebuie să se racordeze doar cu respectarea măsurilor speciale anti-refulare din colector spre subsol (clapete, vane sau staţii de pompare a apelor uzate)”.

Aquatim, ca furnizor al serviciilor, poate recomanda soluţii tehnice, oferind la cerere, proiectanţilor sau utilizatorilor serviciilor, consultanţă de specialitate, fără a percepe taxe.

“’Spre exemplu, una dintre soluţiile posibile este montarea pe reţeaua interioară de canalizare a unei clapete antirefulare, dar, în această situaţie, este foarte important ca apa de ploaie colectată de pe acoperişuri sau alte suprafeţe să fie evacuată după clapetă şi, pe perioada ploilor torenţiale, consumul interior de apă să fie limitat, pentru a evita inundarea. O altă soluţie este colectarea apei de ploaie într-un bazin, de unde să fie refulată cu o pompă în racordul de canalizare, de preferinţă după încetarea ploii şi revenirea sistemului de colectare la regimul normal de curgere”, spune Cristian Borca, reprezentant Aquatim.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*