Ultimele stiri

Atenţie, timişoreni! Din 2016 veţi plăti „taxa pe paragină”, dacă lăsaţi clădirile şi terenurile de izbelişte. Cât de mare este

Cladire istorica

Timişorenii nu vor plăti taxe şi impozite mai mari, de anul viitor, cu două excepţii, a anunţat, astăzi, primarul Nicolae Robu. Totuşi, va fi introdusă supraimpozitarea, astfel că cetăţenii care-şi lasă de izbelişte terenurile şi clădirile vor plăti o „taxă” pe paragină uriaşă.

„Aşa cum am promis, eu ca liberal convins nu o să măresc niciodată nicio taxă şi niciun impozit. Drept urmare, toate taxele şi impozitele vor rămâne la nivelul de până acum, cu excepţia a două, care suferă majorări ca urmare a faptului că noul Cod Fiscal ridică minimul peste valoarea pe care noi am practicat-o până acum”, a declarat, astăzi, Nicolae Robu.

Este vorba de taxa pe clădiri şi de supraimpozitare. „Până acum, era stabilite impozite diferite dacă clădirea aparţinea unei persoane fizice sau unei persoane juridice. Acum, acestea s-au uniformizat, diferenţele sunt făcute în funcţie de ce se întâmplă cu acea clădire. Dacă e folosită drept locuinţă, este un anumit impozit, dacă e folosită în alte scopuri, economice de obicei, impozitul e la alt nivel”, a explicat primarul Timişoarei.

În ceea ce priveşte taxa pe paragină, edilul-şef a explicat că există, pe de o parte, o prevedere referitoare la terenurile agricole, care spune că dacă un teren rămâne nelucrat timp de doi ani consecutiv, impozitul pe acel teren se majorează cu 500 % începând cu al treilea an.

Dacă vorbim de clădirile lăsate de izbelişte, a fost creată o grilă de evaluare a stării lor. Prin urmare, o comisie special constituită va evalua fiecare clădire din oraş şi va acorda un punctaj. „În final, clădirile care au un punctaj între 20 % şi 59,99 % din punctajul maxim corespunzător categoriei din care fac parte vor fi impozitate cu 300 %, clădirile care vor avea punctajul între 60 % şi 79,99 % din punctajul maxim corespunzător vor fi supraimpozitate cu 400 %, iar clădirile care obţin un punctaj între 80 % şi 100 % vor fi supraimpozitate cu 500 %. Deci, se vor plăti un impozit de patru ori, de cinci ori, respectiv de şase ori mai mare”, a detaliat Nicolae Robu.

Potrivit primarului Timişoarei, se va realiza, în perioada următoare o inspectare a întregului oraş, iar clădirile care le vor sări în ochi angajaţilor municipalităţii că sunt în paragină, acelea vor fi evaluate în detaliu. Astfel, oraşul a fost împărţit în 44 zone, astfel că 22 de angajaţi din primărie vor avea saercina de a inspecta câte două zone fiecare.

„De la cei ce inspectează oraşul vor veni doar listele cu propuneri de clădiri care vor intra în evaluare. Timp se ocupă în etapa următoare, cu evaluarea clădirilor. Pe baza punctajelor se vor stabili aceste taxe de paragină, această supraimpozitare”, a mai explicat primarul Timişoarei.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*