Ultimele stiri

Au început “Zilele Filmului Polonez”, la Timișoara! Ce pelicule puteți viziona

zilele filmului polonez

Patru pelicule noi pot fi urmărite la Timișoara în cadrul unei noi ediții a festivalului “Zilele Filmului Polonez”. Evenimentul se desfășoară în șapte orașe din țară, iar la Timișoara festivalul a debutat astăzi cu filmul “Bicicleta Mea”, de la ora 18.00.

“Am selectat în acest an pentru voi patru filme noi, produse în 2011 și 2012, care, prin tematica lor diferită, prezintă noile direcții în cinematografia poloneză actuală. Vă așteptăm cu mare drag să petreceți în compania filmului polonez!”, transmit organizatorii. La Timișoara, filmele pot fi urmărite la Biblioteca Centrală Universitară “Eugen Todoran” (Bd. Vasile Pârvan, nr. 4A).

Iată când vor fi difuzate următoarele trei filme:
Vineri, 4 aprilie, ora 18.00

JOIA NEAGRĂ. JANEK WIŚNIEWSKI A CĂZUT / Czarny czwartek. Janek Wiśniewski padł
Polonia, 2011, 105 min.
Regia: Antoni Krauze
Scenariul: Michał Pruski, Mirosław Piepka

Filmul reconstruiește evenimentele tragice care au avut loc la 17 decembrie 1970, în Gdynia – protestele muncitorești în stradă, care au fost înăbușite cu brutalitate de către armată și miliție. O istorie bazată pe fapte reale despre familia lui Brunon Drywa, lucrător în portul din Gdynia, care a fost împușcat de milițieni în drum spre locul de muncă.
Sambata, 5 aprilie, ora 18.00

80 DE MILIOANE / 80 milionów
Polonia, 2011, 102 min.
Regia: Waldemar Krzystek
Scenariul: Waldemar Krzystek, Krzysztof Kopka

Filmul e bazat pe evenimente reale care au avut loc la Wrocław, în 1981. Cu puţin timp înainte de proclamarea legii marţiale, un grup de tineri activişti ai Solidarităţii organizează o acţiune-fulger de retragere a 80 milioane de zloţi din contul sindicatului deschis la Banca Naţională, înainte ca acesta să fie blocat. Ofiţerii Securităţii pornesc așadar pe urmele lor. Este începutul unei curse în care sunt implicați deopotrivă preoți și traficanți.
Duminica, 6 aprilie, ora 18.00

ZIUA FEMEII / Dzień kobiet
Polonia, 2012, 90 min.
Regia: Maria Sadowska
Scenariul: Katarzyna Terechowicz

Halina, casieră în rețeaua de magazine Motylek, visează la un trai mai bun pentru ea și fiica sa Misia. Când Halinei i se oferă șansa să devină șef de magazin, ea acceptă. Se convinge însă repede care este prețul unui venit și trai mai bun.

Intrarea este gratuita!

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*