Ultimele stiri

Audiențele consilierilor locali cu cetățenii se fac … la telefon, în cafenele sau pe holurile Primăriei. Aleșii locali reclamă faptul că nu au o sală a lor

Audiențele cu cetățenii sunt în fișa postului tururor consilierilor locali, care au obligația să fie la dispoziția timișorenilor pentru problemele legate de municipiu. Chiar dacă în mod normal aceste audiențe ar trebui ținute la Primărie, consilierii se plâng că municipalitatea nu le-a pus la dispoziție un astfel de spațiu, și de aceea, de cele mai multe ori, aceste întâlniri cu cetățenii se fac la sediile partidelor sau mai te miri prin ce alte locuri.

Totuși, consilierii locali nu se prea dau în vânt după aceste audiențe. Dovadă stă faptul că la sediile partidelor nu este afișat un program care să menționeze intervalul orar în care aleșii pot fi contactați. Cu toate acestea, fiecare susține că întălinirile cu cetățenii au loc! Mai pe holurile Primăriei, mai prin cafenele, la locul de muncă sau chiar la telefon, teoretic , consilierii locali par a fi la dispoziția cetățenilor ori de cite ori situația o cere.

Deși la sediul partidului nu au un program afișat, consileierii PDL pot fi căutați oricând secretariatul partidului are program. De acolo, cetățenilor li se va face legătura cu aleșii, iar aceștia vor veni pentru a se întâlni cu ei în măsura în care sunt disponibili. Dacă nu, acestora li se vor asculta problemele … la telefon.

“Avem audiențe, dar la partid, pentru că la Primărie numai pe holuri se poate. Noi avem tot timpul, dacă vine cineva ne cheamă imediat, ori pe mine ori pe ceilalți consilieri ai PDL care sunt disponibili. De asemenea, mai sunt audiențele susținute de domnul Sămărtinean și de domnul Popoviciu și atunci, de regulă, este prezent și un consilier local, dacă sunt probleme ce țin de municipiu. Dar nu e program fix, tot timpul suntem disponibili. Noi avem un program la partid și ori de câte ori are cineva nevoie de noi ne sună și venim, sau rezolvăm problema prin telefon. Chiar dacă nu e program, acolo e deschis mereu. În plus, în fiecare marți de la 2 la 4 suntem pe-acolo, pe la Primărie. Am avut câteva întâlniri, dar majoritatea sunt prin telefon. Mă sună oamenii și îmi comunică problemele”, a explicat consilierul PDL, Ovidiu Ciuhandu.

Și la PSD situația este asemănătoare, iar telefonul este cel care rezolvă orice problemă. De exemplu, pe consilierul Alfred Simonis cetățenii îl pot contacta oricând pe numărul personal, pe care l-a făcut public.

“Nu mi-am fixat un program, dar în măsura în care cineva își dorește să aibă o audiență cu un consilier local se prezintă la secretariatul Primăriei și cei de acolo  ne sună. Au fost câteva cazuri în care cetățenii au cerut să vorbească cu mine și li s-a făcut legătura. Mai mult decât atât, numărul meu este făcut și public, deci ar putea oricine  să ia legătura cu mine. Dar să am o oră stabilită pentru audiențe, nu am pentru că nu sunt cetățeni care să vrea foarte tare. Mai avem pe la partid totți conilierii PSD prin ritație și picăm o data la șapte săptămâni câte unul sau ceva de genul. (…) Dar având numărul public mă sună oamenii și îmi spun ce problem au. Eu îi chem la mine la serviciu sau în oraș și discutăm. Se întâmplă frecvent.”, a declarant acesta.

Situații similare sunt și la PNL sau PNȚCD, unde, de asemenea, afișarea programului lipsește cu desăvârșire.

„Am la sediul partidului în fiecare luni de la ora 17 la ora 18. Este programul meu personal, pe care l-am anunțat la partid. Și ceilalți consilieri au, dar nu știu când exact”, a spus Vasile Rușeț

“În principiu noi, eu și Flavius Boncea, organizăm lunar o întâlnire cu publicul și ea are loc de dinainte de a fi consilieri locali. Au loc în fiecare primă miercuri a lunii”, a explicat consilierul PNȚCD, Bogdan Herzog.

Mai productivi par a fi cei din PC, însă. Dorel Bogluț spune că el, împreună cu Nistor Geană au un program cu publicul în fiecare miercuri. De asemenea, aceștia susțin că organizează chiar și întâlniri cu președinții asociațiilor de locatari.

“Este program la sediul partidului. Este lunea și miercurea între ora 1-3. Oamenii ne pot găsi mereu acolo. În mandatul acesta chiar în luna iunie am avut întâlnire la sediu cu președinții de asociații de proprietari, mă refer la nivel de blocuri, după colegiu 4 și colegiul 3. O întâlnire inițiată de noi, pe baza căreia, am lansat interpelări  scrise în Consiliul Local. Apoi în luna mai am participat la întâlnire pe cartierul Fabric și drept urmare am lăsat zece puncte scrise la Primărie. Oamenii vin mai puțin la noi. Mai vine unu, mai vin doi, sau nu vine niciunul”, a explicat consilierul.

Dezorganizarea în ceea ce privește audiențele cu cetățenii este pusă și în seama lipsei unei săli în cadrul Primăriei, în care consilierii să poată realiza aceste întâlniri.

“Vă spun că nici măcar nu avem un spațiu la Primărie unde să ținem audiențe pentru că domnul primar nu binevoiește să amenajeze o sală care să fie doar a consilierilor. Există o sală a consilierilor care mai mereu e ocupată, din 12 luni, în 8 nu avem sala disponibilă. Domnul primar și-a asumat acest lucru. Ori de câte ori un consilier cerea asta spune –Da, aveți dreptate, dar nu avem spații suficiente în Primărie-”, mai spune Alfred Simonis.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*