Ultimele stiri

Avertismente pentru trei primării din Timiș. Cu ce au încălcat legea

documente

Autoritatea Electorală Permanentă a desfășurat, în lunile ianuarie și februarie 2015, un număr de 582 de controale la nivel național, în scopul îndeplinirii principalelor obiective ale activității de instruire și control electoral. În urma acestora, au fost aplicate 209 sancțiuni, 84 dintre acestea concretizându-se prin amenzi în cuantum total de 87.500 lei, iar 125 prin avertismente. În Timiș, trei primării au fost penalizate.

La acțiune a participat și Filiala Vest a Autorității Electorale Permanente ce a aplicat un număr de 23 de avertismente, pentru încălcarea art. 50, lit. a^2 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr.215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare. Trei primării din Timiș s-au ales cu avertismente în urma controalelor. Vorbim de primăria Buziaș, de primăria Parța, primăria Sânmihaiu Român.

Acțiunile de instruire, îndrumare și control electoral au ca principale obiective: îndrumarea privind utilizarea Registrului electoral; monitorizarea modului de efectuare a înregistrărilor ori a radierilor în Registrul electoral, conform prevederilor legale în vigoare; verificarea modului de păstrare a registrelor cuprinzând listele electorale permanente, complementare și speciale; verificarea modului de actualizare a listelor electorale; verificarea modului de întocmire a listelor electorale; verificarea semnării listelor electorale de către persoanele abilitate; verificarea efectuării de comunicări către judecătoria competentă teritorial cu privire la modificările operate în exemplarul listei electorale existent la primărie; identificarea înscrierilor greşite sau a erorile din listele electorale; obținerea de informații privind integritatea și modul de confecționare de logistică electorală (urne, cabine de vot etc.); verificarea modului de păstrare şi recuperare a materialelor de logistică electorală.

Autoritatea Electorală Permanentă anunță că va continua să efectueze astfel de controale, conform planificărilor lunare și anuale.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*