Ultimele stiri

Băsescu: Elitele trebuie să se angreneze în politică; este singura șansă pe care România o are

Președintele Traian Băsescu a afirmat luni, la reuniunea Clubului Politic, că elitele trebuie să se angreneze în politică, motivând că „seceta” de valori în acest domeniu este „uriașă”, informează Agerpres.

El s-a arătat surprins de invitația de a participa la Clubul Politic, arătând că, după ce a aflat că acesta este unul mare, a decis ca întâlnirea anuală să aibă loc la Palatul Cotroceni. „Ce m-a fascinat, din punct de vedere al invitației, a fost faptul că este un club care vrea să stimuleze elitele să intre în politică și acesta a fost canalul de sensibilitate pe care am decis să vă invit aici. Sunt unul dintre politicienii care spune — și s-a văzut că spun degeaba — că avem nevoie de o clasă politică nouă, avem nevoie de o elită politică formată din oameni care știu cine sunt, formată din profesioniști, formată din oameni care, dacă pleacă din politică, au refugiul în propria lor meserie, în propria lor preocupare, în calificarea pe care o au. Sunt prea mulți oameni în politica românească necalificați și nu pentru că n-ar avea diplome, dar pentru că în meseria lor sunt niște zerouri și, atunci, nu te poți aștepta de la ei ca, odată ajunși la locul de decizie politică, să facă altceva decât, într-o zi de marți a săptămânii, să se adune o sută de legi și ei să voteze fără să știe ce au votat. Am convingerea că deficitul de pregătire profesională și de conștiință a propriei valori profesionale face ca mult prea mulți politicieni din cei 588 de parlamentari să fie un balast politic și nu o valoare politică”, a spus șeful statului, la întâlnirea anuală a Clubului Politic organizată la Palatul Cotroceni, conform discursului publicat de Administrația Prezidențială.

El a afirmat că mesajul clubului — „Angrenați-vă în politică oriunde vreți, dar intrați în politică!” — i se pare unul extrem de important. În opinia sa, neutralitatea politică a clubului, neasumarea unei ideologii, dar și îndemnul de a stimula oameni valoroși să intre în politică reprezintă „aproape un act de caritate făcut pentru România”. „Seceta în politică, seceta de valori este uriașă și asta nu pentru că România nu are valori, dar pentru că valorile s-au îndepărtat de politică și datorită deprecierii credibilității clasei politice în fața populației. Nu este, însă, altă soluție decât ca elitele să spună, de regulă: aici este clasa politică, dar eu îmi asum, ca om valoros, să intru în această clasă și, așa cum ne-au trebuit 25 de ani să o decredibilizăm complet, în cinci, șase ani să refacem credibilitatea clasei politice prin cei care acced în interiorul clasei politice”, a arătat președintele Băsescu.

El a subliniat că, în cazul în care nu se produce o reformă a clasei politice, elitele și cetățenii vor avea de suferit și nu cei care fac politica la nivel înalt — parlamentari, miniștri, președinți. „Am văzut că este la modă să nu te implici în politică și să spui: ‘uite ce rău fac’ sau să spui: ‘nu mă interesează’. Este la modă, dar este o atitudine păguboasă pentru țară, iar dacă pretinzi, ca om, a face parte dintr-o elită, atunci trebuie să funcționeze și răspunsul la întrebarea: ce pot să fac pentru țară? Și cel mai bun lucru pe care elitele îl pot face pentru țară este să se angreneze în viața politică, ducând după ei acolo, în viața politică, bagajul de bun simț pe care îl au, bagajul de eleganță pe care îl au, bagajul de cunoștințe pe care îl au și, dacă vreți, mândria de a fi elite și capacitatea de a putea să spui oricând: ‘am plecat din politică pentru că eu nu din asta trăiesc'”, a explicat Băsescu.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*