Ultimele stiri

Bătaie de joc! Guvernul taie din bugetul Memorialului Revoluției: „Pe politicieni nu-i interesează istoria”

memorialul revolutiei

În timp ce în alte țări foste comuniste, guvernele alocă sume consistente de bani instituțiilor care se ocupă de istoria statelor, în România lucrurile se petrec invers. Memorialul Revoluției se pregătește să marcheze 25 de ani de la lupta pentru libertate și în loc să primească un buget mai mare pentru a putea realiza toate proiectele propuse, guvernanții le-au făcut o surpriză neplăcută și le-au tăiat din venituri cu 20 %.

Astfel, în loc de un milion de lei, cât a primit Memorialul Revoluției din Timișoara în 2013, în acest an au fost alocați doar 800.000 de lei. „În toate țările foste comuniste, guvernele acestor țări au înțeles să investească în istoria lor, dar la noi nu se înțelege acest lucru și nu se dorește. Avem parteneriate cu alte instituții în acest domeniu și vedem cum se lucrează afară. Se alocă bani, sunt sprijinite, la noi este invers. Nu se dorește să se cunoască ceea ce s-a întâmplat, nu ne interesează istoria, cultura, ne interesează politica”, explică Gino Radu, vicepreședintele Asociației „Memorialul Revoluției”.

Anual, peste 5.000 de persoane trec pragul memorialului care amintește de Revoluția din Decembrie 1989, însă conducerea instituției atrage atenția că sunt mai mulți vizitatori străini decât români.

„Acesta este „cadoul” pe anul acesta de la Guvern. Ni s-a redus bugetul cu 20 % într-un an aniversar, când aveam atâtea proiecte de făcut. În plus, ca să marcăm cei 25 de ani de la Revoluție, noi trebuie să ne reconsiderăm proiectele, planurile. Nu e un buget deloc mare pentru ce încercăm noi să facem aici”, a conchis, ieri, Gino Radu.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*