Ultimele stiri

Bătaie de joc! Ministerul Sănătății “uită” să aloce fonduri pentru achiziționarea instrumentarului necesar chirurgilor. Ce soluție au găsit medicii timișoreni

maternitatea bega

Situație incredibilă la Maternitatea “Bega” din Timișoara, unde medicii sunt nevoiți să cumpere din buzunarul propriu instrumentarul fără de care nu ar putea să le opereze pe femeile care au nevoie urgent de o intervenție chirurgicală pentru că suferă de o afecțiune ginecologică gravă.

Marius Craina, medic ginecolog în cadrul Maternității “Bega”, a explicat că, în urmă cu trei ani, Ministerul Sănătății, cu bani de la Banca Mondială, a achiziționat mai multe echipamente medicale pentru realizarea de operații laparoscopice. Totuși, instrumentarul cumpărat în acea perioadă s-a uzat de mult, iar bani de la minister vin destul de rar pentru achiziționarea unuia nou.

În aceste condiții, pentru a nu fi nevoiți să nu mai facă operații, medicii ginecologi își cumpără pensele și foarfecele fără de care nu ar putea opera, din banii lor.

“Nu aparatura ne pune probleme, instrumentarul ne omoară. O pensă bipolar costă peste 2.000 de euro și trebuie schimbată o dată la cel mult două luni, iar statul român este atât de sărac încât nu-și permite să achiziționeze instrumentar în ritmul în care noi îl utilizăm. Nu le stricăm, le utilizăm, iar aici intervine partea financiară a fiecăruia dintre noi. Când avem nevoie de o piesă nouă, o cumpărăm, pe lângă faptul că facem referate peste referate. Fiecare dintre noi are pensile lui proprii, foarfecele lui proprii”, spune Marius Craina.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*