Ultimele stiri

Biserica reacționeză după apariția graffiti-ului cu Sf. Gheorghe la Timișoara

graffiti sf gheorghe

De două zile, în cadrul Festivalului StudentFest, artistul Irlo a realizat pe pereții exteriori ai Facultății de Arte Plastice și Design din Timișoara un graffiti în care apare Sf. Gheorghe și un balaur călare pe un ponei. Acesta reprezintă o replică artistică pentru graffiti-ul șters din București la cererea Bisericii Ortodoxe Române.

„Milităm în continuare pentru libera exprimare în creația artistică și nu putem rămâne nemișcați la formele de cenzură care apar în jurul nostru. Astfel, i-am oferit lui Irlo cadrul în care a putut să își pună în practică ideile liber, necenzurat, și fără a fi constrâns de nimeni și nimic. Ce a ieșit, poate observa oricine. Noi, OSUT și StudentFest vom promova și vom încuraja întotdeauna dreptul la liberă exprimare și nu vom îngrădi niciodată ideile artiștilor participanți în cadrul festivalului”, au transmis organizatorii StudentFest după ce graffiti-ul a fost realizat.

Ieri, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au transmis și un punct de vedere legat de creația artistică controversată. „Biserica nu poate şi nici nu doreşte să îngrădească dreptul la liberă exprimare prin cuvânt sau prin intermediul artei. Referitor la amplasarea unei astfel de imagini în Timişoara, în mod special noi, ca şi instituţie bisericească, ţinem să reamintim că în decembrie 1989 credinţa în Dumnezeu a fost singurul scut al concetăţenilor noştri ieşiţi în stradă şi de aceea noi credem că trebuie să păstrăm spaţiul public curat, nealterat de idei, de fapte, de imagini, care aduc atingere convingerilor religioase ale celor ce locuim în oraşul de pe Bega”, a precizat Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei.

1 Commentariu pe Biserica reacționeză după apariția graffiti-ului cu Sf. Gheorghe la Timișoara

  1. De cand a devenit batjocura expresie artistica?!?!?! Repet, batjocura, si nu satira. In numele unei false libertati, putem acum calca cu barbarie in picioare orice valoare. Recunosc aici simptomul unui nou tip de propaganda si indoctrinare prin care ni se spune ca totul este permis in numele unei libertatii salbatice care se transforma in indobitocire si deriziune. Biserica trebuie sa ia atitudine impotriva subculturii, mult mai ofensiva si nociva decat incultura. Lucrul care ne defineste pe noi ca romani este Ortodoxia iar incercarile de a o ridiculiza echivaleaza cu tentantiva de a calca in picioare partea cea mai importanta a identitatii noastre.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*