Ultimele stiri

BNR lansează trei monede dedicate aniversării a 150 de ani de la înființarea Senatului

BNR

Banca Națională a României lansează, luni, în circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, din argint și din tombac cuprat) și o monedă din argint, dedicate aniversării a 150 de ani de la înființarea Senatului României, informează BNR.

Cele trei monede din set au valorile nominale de 100 lei, 10 lei și, respectiv 1 leu, au formă rotundă, diametrele de 21 mm, prima, și 37 mm celelalte două și cantul zimțat.

Aversul monedelor redă o reprezentare parțială a Palatului Parlamentului din București, o imagine din timpul unei ședințe a Senatului, stema României, anul de emisiune ‘2014’, și inscripția în arc de cerc ‘ROMÂNIA’. Valoarea nominală înscrisă pe avers diferă, fiind de ‘100 LEI’ pe cea de aur, ’10 LEI’ pe cea din argint și ‘1 LEU’ pe cea din tombac cuprat.

‘Reversul, comun tuturor monedelor, prezintă portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și al mitropolitului Nifon — primul președinte al Senatului, numele acestora, inscripția în arc de cerc ‘150 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA SENATULUI’ și ‘1864’, anul evenimentului aniversat’, se precizează în comunicat.

Caracteristicile tehnice și descrierea monedei din argint sunt similare celor aferente monedei din argint care intră în componența setului de trei monede.

Monedele din aur, din argint și din tombac cuprat vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent.

Seturile de monede și monedele din argint vor fi însoțite de broșuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naționale a României și casierului central.

Tirajul pentru această emisiune este de 150 seturi monede (din aur, argint și tombac cuprat) și 250 de monede din argint.

Prețurile de vânzare sunt: 1.870 lei/ buc., exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint și din tombac cuprat), inclusiv broșura de prezentare, și 310 lei/ buc., exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broșura de prezentare, informează BNR.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*