Ultimele stiri

Boala CUMPLITĂ de care suferă zeci de mii de locuitori din Timiș fără să știe

diabet zaharat

Aproape 30.000 de locuitori din județul Timiș suferă de o maladie cruntă, care primesc tratament, și încă pe atâția habar nu au că sunt bolnavi, atrag atenția mai mulți medici timișoreni. Este vorba despre diabetul zaharat, o afecțiune care poate fi prevenită în 70 % din cazuri prin adoptarea unui stil de viață sănătos. În cazul în care nu este descoperit la timp, diabetul devine una dintre cele mai invalidante și costisitoare boli.

„Adoptarea unei diete variate și echilibrate caloric poate ține la distanță această afecțiune complexă. Astfel, este încurajată o alimentație bogată în legume, fructe proaspete, cereale integrale, pește și nuci. De asemenea, se recomandă atingerea sau menținerea unei greutăți sănătoase, precum și practicarea zilnică a 30 de minute de exerciții fizice. Adoptarea acestor comportamente sănătoase ajută inclusiv persoanele deja diagnosticate cu diabet zaharat în controlul valorilor glicemice și în evitarea complicațiilor severe asociate”, atrag atenția specialiștii în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Romulus Timar, șeful Centrului de Diabet, Nutriție și Boli Infecțioase Timișoara spune că din cei 28.000 de pacienți din județul Timiș diagnosticați cu diabet zaharat, care iau tratament, 4.000 sunt dependenți de insulină.

Anual, pe 14 noiembrie, oamenii din peste 170 de țări marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului, în cadrul căreia au loc mai multe acțiuni de informare și educare a publicului larg cu privire la prevenția, diagnosticul precoce și tratamentul acestei afecțiuni metabolice. În 2014, aceste acțiuni sunt concentrate în jurul temei principale „Alimentația sănătoasă și diabetul”, punând accentul pe importanța unui mic dejun sănătos, ca etapă esențială în menținerea sănătății și în prevenirea a numeroase afecțiuni, printre care se numără și diabetul zaharat de tip 2.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*