Ultimele stiri

Bugetul pentru cultură, contestat! Un consilier local atrage atenția că petrecerile cu mici și bere sunt specifice satelor

festivalul tocanitei dumbravita

Bugetul pe anul 2015 al Timișoarei a fost supus dezbaterilor publice, miercuri în sala de consiliu a Primăriei. Una dintre chestiunile care a ridicat cele mai multe probleme a fost aprobarea bugetului pentru cultură. Ramona Olteanu, consilier local din partea PSD, și-a arătat dezamăgirea cu privire la faptul că se aruncă bani pe festivaluri cu mici și bere, specifice mediului rural, în loc să se aloce bani pentru festivaluri de anvergură, care să devină emblematice Timișoarei.

Este dezamăgitor că nu putem să mergem în aceeași direcție și să ne gândim la niște evenimente care să devină emblematice pentru Timișoara. În continuare aruncăm bani pe festivaluri cu mici și bere, chermeze și chefuri. Chiar nu am depășit acest nivel? Timișoara nu este mediu rural, acestea sunt evenimente pentru mediul rural.Nu este posibil să nu avem o notă de fundamentare la aceste sume. Cred că ar fi trebuit ca evenimentele pe care le avem să fie în concordanță cu Timișoara Capitală culturală. Susținem TIFF, care este evenimentul fundamental al Clujului. Cer să gândim o reorganizare și să amânăm bugetul Casei de Cultură. Dacă nu suntem foarte stresați, aș propune o amânare a acestui proiect, spune Olteanu.

Totuși, primarul Nicolae Robu, este mulțumit de felul în care s-a gândit alocarea banilor pentru evenimentele culturale din anul 2015 și susține că festivalurile folclorice sunt specifice zonei de vest. În acest sens edilul dă ca exemplu Festivalul Inimilor, singurul festival folcloric inclus pe agenda UNESCO, festival la care totuși Ramona Olteanu nu a făcut referire, aceasta opunându-se festivalurilor mici, lipsite de importanță și de care nimeni nu a auzit.

Festivalul folcloric al Timișoarei este singurul festival care este pe agenda UNESCO. Festivalul gastronomic este o inițiativă nouă care nu este neapărat un eveniment cultural. (…) În 2014 n-a fost oraș cu mai multe festivaluri ca Timișoara în România. Am reactivat o mulțime de festivaluri pentru că le-am considerat bune, avem o mulțime de festivaluri apărute în ultimii ani, am avut și ghinion entru că la unele festivaluri vremea a fost oribilă. (…) Că agenda culturală poate fi îmbunătățită, accept, dar la lista de festivaluri nu ne bate nimeni, a spus Robu în acest sens.

1 Commentariu pe Bugetul pentru cultură, contestat! Un consilier local atrage atenția că petrecerile cu mici și bere sunt specifice satelor

 1. apreciez pozitia
  Da,este adevarat ca de ani buni Timisoara a pierdut ritmul ”agendei culturale ” De fapt ea nu a existat niciodata cu adevarat. Este probabil nevoie de crearea unei ”institutii” de genul ACBUB sau licitatea acestui”serviciu” pe piata libera catre firmele de specialitate ,care-si castiga painea din asa ceva .Nu cade in” fisa postului” Primarului sau Casei de Cultura sa se ocupe si de asa ceva .Au destule indatoriri de care trebuie sa se ocupe ,dar aici se confunda partea de ”imagine ” a edilului ,orasului cu speeach-urile si inverviurile de ”vedeta ”in aceste ”ocazii festive ” cu mici,bere ,folclor ieftin si care ”umfla ” factura de cheltueli a municipalitatii ,vacante gratuite,favoruri. etc. Despre ce BUGET ANUAL ,vorbim aici , putem discuta pe cifre ? Cu cifre exact putem discuta concret despre ce AR TREBUI sa contina in fiecare an ”agenda culturala ” a PMT.Sunt convins ca s-ar gasi resurse suficiente sa se organizeze cel putin evenimente ca la Cluj sau Bucuresti
  Cat despre ”festivaluri ” cu mici si bere ,retet ae foarte simpla :veniturile obtinute din vanzarea spatiilor la aceste festivaluri ar trebui sa acopere costul ci organizarea acestora ,nu sa impovareze bugetul de ”cultura ”,pentru ca statistic oamenii care participa la astefel de ”chermeze ” vin doar pentru mici si bere si nu pentru ACTUL ARTISTIC sau de CULTURA ! Verificati va rog prin sondaje !!!
  Ar cam trebui sa se termine cu pomenile electorale si astfel TIMISOARA sa ia in serios acest capitol, sa-si recastige pozitia de leader in domeniul ARTISTIC .
  Propun ca ”agenda culturala a PMT”sa nu se mai numeasca …culturala ci mai degraba cu lista de chefuri si cheltuieli pentru mici,bere,vin.
  CULTURA ..nu pre are nici-o legatura cu micii si berea .
  ORGANIZATI fratilor CONCERTE ,Concerte cu bilete platite…timisorenii vor si au posibilitatea sa ”guste ” calitate ,,in arta dar pentru asta dvs. PMT si altii trebuie sa o oferiti ! Sa vina i vecinii nostrii din Serbia,Ungaria sau Viena la EVENIMENTE organizate in Timisoara . Puteti face asa ceva ? daca nu lasatii-i pe altii sa o faca si nu mai puneti ”bete in roate ”

  Cu stima,
  Al vostru ! al celor multi ,de partea cealalta a baricadei !
  AmaTOR .

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*