Ultimele stiri

Camera Deputaţilor A RESPINS urmărirea penală a lui Daniel Chiţoiu. Băsescu: Majoritatea parlamentară a refuzat din nou să lase justiţia liberă

Camera Deputaţilor a respins, marţi, prin vot secret, cererea privind încuviinţarea urmăririi penale a lui Daniel Chiţoiu.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat negativ cererea ministrului Justiţiei privind începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru Daniel Chiţoiu. Chiţoiu a relatat că le-a spus deputaţilor din Comisia juridică faptul că este nevinovat, că nu s-a sustras de la a da declaraţii procurorilor DNA şi că nu există nicio dovadă la dosar că ar fi organizat un grup infracţional.

“În primul rând, am spus că sunt nevinovat. Le-am spus că niciodată nu m-am sustras de a da declaraţii justiţiei şi în special procurorilor DNA legat de modul cum a fost promovată Ordonanţa 94/2013 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Le-am explicat şi le-am dat toate detaliile privind modul de elaborare şi de aprobare în Guvern a acestei ordonanţe de urgenţă. Le-am spus că n-am nicio legătură şi că nu există nicio dovadă la dosar că aş fi organizat acest grup infracţional organizat şi am protejat interesele unei societăţi în domeniul asigurărilor. De asemenea, cum au observat şi dânşii, de la dosar nu există nicio dovadă împotriva mea”, a precizat Daniel Chiţoiu după ce a fost audiat de Comisia juridică.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să solicite Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chiţoiu, în dosarul “Carpatica”, pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor. Procurorul general, Tiberiu Niţu, a înaintat Camerei referatul DNA privind cererea de aviz pentru urmărirea penală a lui Chiţoiu.

Din probele administrate de procurori a rezultat că, în calitate de ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu a iniţiat proiectul de ordonanţă de urgenţă care reducea numărul membrilor consiliului şi prevedea noi cerinţe legate de calificările profesionale minime, fiind introdusă condiţia experienţei profesionale de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor.

În referatul procurorilor se mai arată că, prin faptele descrise, au fost aduse vătămări atât intereselor Guvernului şi ASF, instituţii cu rol esenţial în garantarea respectării legii şi a principiului transparenţei instituţionale şi care ar trebui să acţioneze exclusiv în interesul public, cât şi lui Daniel George Tudor, vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, care a fost nevoit să demisioneze din funcţia ocupată, scrie Mediafax.

Reacția președintelui Traian Băsescu

“Majoritatea parlamentară a refuzat astăzi, din nou, să lase justiţia liberă. Noul episod, legat de domnul ministru Chiţoiu, este un nou episod de confirmare a ceea ce s-a înscris în raportul MCV, dar şi în raportul cu privire la corupţie la nivelul UE. Mai mult, e confirmată şi aprecierea din raportul Departamentului de Stat, în care Parlamentul e o instituţie care nu respectă standardele statului de drept”, a declarat președintele.

De asemenea, Traian Băsescu a atacat din nou Guvernu Ponta, apreciindu-l ca a fi corup. „Se confirmă că Guvernul Ponta este un Guvern corupt Dacă azi s-ar fi dat aviz ca domnul Chiţoiu să fie anchetat, cu certitudine ar fi trebuit să spună cum a primit şi aprobarea de la premier şi cât de deschis a fost premierul ca o ordonanţă de urgenţă care nu a circulat la toţi miniştrii să fie aprobată peste noapte”, mai spune Băsescu.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*